„Remiantis bendrovių planais ir mūsų prognozėmis, artėjama prie ribos, kuomet rinkose bus fiksuojamas vario perteklius“, – teigė „Goldman Sachs“ analitikai Maxas Laytonas ir Yubinas Fu.

Šiais metais fiksuojama mažesnė, palyginti su kitais metalais, ypač cinku ir nikeliu, vario paklausa. Rinkoje jaučiamas šių metalų trūkumas, o štai vario gavyba sparčiai auga, ir manoma, kad augs dar ir kitus du ketvirčius.

„Taip sparčiai kylant vario gavybai, didės metalo lydymo ir apdirbimo apimtys, galop išaugs rafinuoto vario gavyba, o paklausa tolydžio smuks“, – rašoma analitikų pranešime. Po trijų mėnesių vario metrinės tonos kaina sieks 4,5 tūkst. JAV dolerių, o po šešių – 4,2 tūkst. JAV dolerių.

Paskutinįkart metrinės vario tonos kaina iki 4 tūkst. JAV dolerių buvo kritusi 2009 m. Šiemet vario kainos išaugo 3 proc., cinko – 41 proc., o nikelio – 21 proc.

Pernai bankas „Barclays“ taip pat prognozavo, kad iki 2020 m. vario pasiūla viršys paklausą.

Birželį didžiausios pasaulyje vario gavybos bendrovės „Freeport-McMoRan Sales Company“ vadovas Stephenas Higginsas teigė, kad metalo išgavimo apimtys išaugo, nepaisant mažėjančios paklausos Kinijos rinkoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)