Ketvirtadienį, rugpjūčio 14 dieną, Europos Komisija (EK) pateiks duomenis dėl žalos, kurią padarys ES šalių gamintojams paskelbtas maisto produktų embargas. Briuselyje per žemės ūkio ekspertų posėdį bus aptartas klausimas, ar tikslinga Pasaulio prekybos organizacijoje (PPO) kelti ieškinį prieš Rusiją, rašo DELFI.lv.

Pirminiais duomenimis, ES nuostoliai sieks 12 mlrd. eurų (40,8 mlrd. litų). Tai kur kas daugiau už kompensaciją – 400 mln. eurų (1,360 mlrd. litų), kuriuos Briuselis skyrė Europos ūkininkams. Labiausiai nuo Rusijos sankcijų nukentės Lietuva.

„Pasiūlymą skubiai rasti naujas produkcijos realizavimo rinkas lengva įgyvendinti tik žodžiais: Europos rinka jau perpildyta, o kitose rinkose visos nišos jau užimtos. Kad būtų galima pardavinėti mėsą, pavyzdžiui, Izraeliui, Lietuvos žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pareikalavo skubiai priimti įstatymą dėl ritualinio gyvulių skerdimo“, - teigė publikacijoje laikraštis „Nezavisimaja gazeta“.

Latvijos nuostoliai dėl nutraukto eksporto į Rusiją vertinami 55 mln. eurų (187 mln. litų). Nukentės ir suomių gamintojai: ketvirtadalį Suomijos maisto produktų eksporto sudaro Rusija ir jo vertė viršija 400 mln. eurų (1,360 mlrd. litų).

„Kompensacijų iš Briuselio jau reikalauja Graikija, Ispanija, Lietuva, Suomija, Čekija, Prancūzija ir Lenkija“, - rašo „Nezavisimaja gazeta“.

ES abejoja Maskvos veiksmų teisėtumu. Rusija maisto produktų importą uždraudė reaguodama į jai paskelbtas Vakarų šalių sankcijas. „Manome, kad tarptautinė teisė nesuteikia pagrindo tokiai atsakomajai reakcijai“, - aukšto diplomato Briuselyje žodžius citavo laikraštis.

Jo teigimu, ES apsvarstys visus teigiamus ir neigiamus skundo prieš Rusiją PPO aspektus.

Aukštosios ekonomikos mokyklos profesorius ir Rusijos mokslų akademijos Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto mokslininkas Aleksejus Portanskis neatmeta, kad Briuselis PPO gali iškelti ieškinį Rusijai. „Suprantama, kad mūsų partneriai PPO turi kur kas daugiau patirties už mus, - sakė ekspertas. – Vakarų sankcijos yra rafinuotesnės negu Rusijos, kurios uždraudžia tiesioginę prieigą prie rinkos. Todėl prieš jas lengviau iškelti ieškinį“.

Lenkijos žemės ūkio ministras Marekas Savickis jau pranešė, kad Varšuva dėl šio embargo parengė oficialų skundą PPO. Tačiau be juridinių svertų, ES vadovybė mėgina pasitelkti ir diplomatinius mechanizmus.

„Europos Sąjunga ruošiasi deryboms su Brazilija ir Čile, kad atkalbėtų jas nuo maisto produktų tiekimo Rusijai. Brazilija 90-čiai mėsos kombinatų leido eksportuoti į Rusiją vištieną, jautieną bei kiaulieną, o Čilei gali atnešti naudos Rusijos embargas europietiškai žuviai“, - rašė laikraštis.

„Kalbėsimės su šalimis, galinčiomis potencialiai pakeisti mūsų eksportą, kad jos nesiektų nesąžiningos naudos iš dabartinės padėties“, - patvirtino aukštas ES pareigūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (705)