Be to, ekonomistas pažymi, kad biudžete nusimato ir kitų problemiškų sričių, kur pajamos bus nesurinktos, ir dėl to gali tekti dar daugiau skolintis.

„Skolos aptarnavimo išlaidų taip lengvai sumažinti nepavyks. Jos natūraliai sumažės, nes šiuo metu Lietuva skolinasi už mažesnes palūkanas ir refinansuoja anksčiau pasiimtas paskolas už mažesnes palūkanas, bet vis tiek valstybės biudžete apie 2 mlrd. litų reikės skirti palūkanų mokėjimui“, - laidoje „Aktualioji valanda“ sakė N. Mačiulis.

Ekonomistas pabrėžia, kad valstybės valdymo išlaidos akimirksniu nemažėja:

„Visgi tos išlaidos iš karto nesumažės – net jeigu ir būtų nuspręsta atsisakyti dalies (viešojo sektoriaus – red.) darbuotojų, reikėtų skirti lėšų jų išeitinėms kompensacijoms, ir bent jau iš pradžių išlaidos biudžete padidėtų“, - kalbėjo N. Mačiulis.

Jis pažymi, kad Lietuvoje yra per didelis viešojo sektoriaus darbuotojų skaičius, kurių mūsų valstybė išlaikyti negali:

„Su tokiais mažais finansiniais ištekliais tuo pačiu metu bandoma išlaikyti labai didelį skaičių viešojo sektoriaus darbuotojų. Tai yra nesuderinami tikslai, dėl to problemą reikia spręsti iš esmės, o ne bandant pakoreguoti ir surasti keliasdešimt milijonų litų“, - sakė ekonomistas.

Be to, kad bus labai sunku rasti galimybių taip greitai sumažinti valstybės valdymo išlaidas, ekonomistas pažymi, kad pajamos gali būti nesurinktos iš planuojamos panaikinti PVM lengvatos šildymui ir karštam vandeniui:

„Yra numatyta, kad nuo liepos 1 dienos bus panaikinta PVM lengvata šildymui. (...) Esu beveik įsitikinęs, kad PVM lengvata šildymui išliks, o tai reiškia, kad pajamos, kurios yra suplanuotos antrąjį pusmetį iš didesnio PVM šildymui ir karštam vandeniui, nebus gautos. Tai – papildomas netekimas, kurį reikės užkišti skolinantis“, - pažymi N. Mačiulis.

Seimas nurodė Vyriausybei kitais metais beveik 90 mln. litų sumažinti valstybės valdymo išlaidas ir valstybės skolos aptarnavimą, o šias lėšas skirti kultūros darbuotojams, moksleiviams ir žemdirbiams.

Visą laidos „Aktualioji valanda“ įrašą klausykite čia.