„Mes nenorime dirbti su projektu, kuris neegzistuoja“, - pradėjo Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos vadovė Gražina Gruzdienė.

Pasak jos, tekstas, su kuriuo dirbo Trišalė taryba, buvo pakeistas Vyriausybėje, tad profsąjungoms kilo klausimų, kodėl apie tai nebuvo žinoma ir kaip dabar toliau svarstyti galimus pakeitimus.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktorė Eglė Radišauskienė, atstovaudama Vyriausybės pozicijai Trišalėje taryboje paaiškino, kad Darbo kodekso projektas Vyriausybėje buvo patikslintas pagal ministerijų pasiūlymus, kurie nėra esminiai.

Bet jai prieštaravo Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas, kuris dėstė, kad pastabos yra esminės ir pateikė pavyzdį.

„Kai kurie punktai skiriasi kardinaliai. Pavyzdžiui, 39 straipsnio: Vyriausybėje buvo 7 šio straipsnio dalys, kai Seime - jau 8 tokio straipsnio dalys, - vardijo jis. - Ar čia tik redakcinio pobūdžio pastabos?“

Pasak jo, po Vyriausybės svarstymo šiame straipsnyje buvo atlikta pakeitimų, numatant, ar darbuotojams už ilgą darbo stažą Vyriausybės nustatyta tvarka turi būti suteikiamos atostogos.

Jis dėstė, kad pakeitimų yra ir daugiau tokiose svarbiose srityse kaip darbo užmokesčio nustatymas.

„Paskutinis mūsų posėdis buvo birželio 14 d., o Seime dokumentai buvo užregistruoti birželio 12 d., - piktinosi G. Gruzdienė, dėstydama, kad apie pakeitimus Trišalė taryba nebuvo informuota. - Jeigu mes norime naudingai svarstyti, reikia kalbėti apie tekstą, kuris yra registruotas Seime.“

Ji paaiškino, kad svarstant teisės aktų projektus Trišalėje taryboje buvo keičiama dokumento straipsnių numeracija ir dabar bus sudėtinga sužiūrėti visus pakeitimus.

E. Radišauskienė laikėsi kitos nuomonės ir dėstė, kad tai yra technikos klausimas, tačiau jei profsąjungoms patogiau, galima nagrinėti ir Seime užregistruota dokumento tekstą.

Trišalėje taryboje imti svarstyti siūlomi Darbo kodekso pakeitimai, kaip buvo numatyta patvirtintoje darbotvarkėje.

Posėdžio pabaigoje Trišalei tarybai profsąjungų atstovai pareiškė, kad Darbo kodekso pakeitimų siūlo Seimui nesvarstyti, o grąžinti Vyriausybei tobulinti. Ginčas kilo dėl keičiamo Darbo kodekso dokumente atsiradusių pakeitimų po svarstymų ir posėdžio Vyriausybėje, profsąjungų nuomone, buvo pažeistos Vyriausybės darbo reglamento nuostatos.

Vyriausybės atstovai profsąjungų pareiškimą perduos svarstyti teisininkams, dėl tolimesnių sprendimų turėtų būti apsispręsta liepos 28 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)