„Mes nusprendėme, kad teisminis procesas gali tęstis be galo ir keltis į žiemą, todėl streikuosime. Tegul įrodo, kad esame neteisūs“, – DELFI sakė Lietuvos maistininkų profesinės sąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė.

Ji nesiėmė vertinti, kiek laiko galėtų trukti streikas. Šiuo metu darbuotojams rengiamos atmintinės, kaip reikia elgtis streiko metu.

„Žinote, tai yra realiai pirmas streikas gamyboje“, – sakė G. Gruzdienė.

Anksčiau buvo skaičiuota, kad streikuos apie 80-90 proc. gamybos darbuotojų.

Profsąjungos streiku grasinti pradėjo po to, kai įmonės vadovybė nesutiko 11,4 proc. didinti atlyginimų. Skaičiuojama, kad būtent tiek per porą metų augo infliacija, o kolektyvinėje sutartyje esą nurodytas algų kėlimas paskui infliaciją.

Profsąjungos atlyginimų didinimo pradėjo reikalauti po to, kai sužinojo, kad už praėjusius metus akcininkai ketina išsimokėti 100 mln. Lt dividendų, o atlyginimai darbuotojams nekilo dvejus metus.

Tuo metu įmonės administracija tvirtina, kad kolektyvinė sutartis yra vykdoma.

„Galiojančios kolektyvinės sutarties nuostata dėl atlyginimo peržiūrėjimo apima keletą kriterijų – išorinį atlyginimų konkurencingumą, bendrovės rezultatus, makroekonominę situaciją, vidutinį darbo užmokestį šalyje, bet ne vien infliacijos lygį, kuriuo vadovaujasi profsąjungos“, – DELFI anksčiau „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas.

Anot įmonės vadovo, buvo siūlyta atlyginimus padidinti 1,8 proc., tiek kiek sudaro pernykštė infliacija, papildomą privatų medicinos draudimą, sporto naudas.

Jei streikuotų visa įmonė, pasak R. Viršilo, nuostoliai būtų milžiniški, tačiau streikuoti ketina tik gamybos padalinys, todėl, gal ir ne taip efektyviai, tačiau įmonė dirbs.

„Tikimės sulaukti pagalbos ir iš prekybos tinklų, kurie į savo sandėlius priims daugiau prekių. Paskelbę streiką profsąjungų atstovai nepateikė jokio plano, kaip užtikrins nepertraukiamą gamybą. Palikus fermentavimo įrenginius be priežiūros, dėl juose susidarančio slėgio gali įvykti sprogimas“, – tvirtino jis.

Skelbiama, kad vidutinis 1-7 lygio darbininko atlyginimas prieš mokesčius sudaro 3298 Lt.

Tai yra 55 proc. daugiau nei Lietuvos vidurkis.

Aiškinasi teismuose

DELFI primena, kad dar birželį „Švyturys-Utenos alus“ kreipėsi į Klaipėdos apylinkės teismą su prašymu imtis laikinųjų priemonių – uždrausti skelbti, organizuoti ir vykdyti streiką bendrovės patalpose, kol bus nagrinėjamas bendrovės ieškinys siekiant pripažinti streiką neteisėtu.

Teismas iš dalies patenkino bendrovės prašymą ir streiką atidėjo mėnesiui, nors profsąjungos planavo streikuoti birželio 24 d.

Teismas savo sprendimą argumentavo tuo, kad „nėra pateikta jokių dokumentų, iš kurių būtų matyti, kad streikui vadovaujantis organas kartu su darbdaviu ėmėsi priemonių, kad būtų užtikrintas minimalus ieškovo atliekamų funkcijų vykdymas bei į tai, kad streiko atidėjimu nebus pažeista darbuotojų teisė streikuoti“.

Vėliau šis teismas sprendimą panaikino, tačiau nutartis įsigalios tik liepos pabaigoje. „Švyturys-Utenos alus“ šį sprendimą apskundė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją