„Pandemija tikrai pasiekusi aukščiausią piką ir dabar priimti neatsakingą sprendimą, kuris gali po kažkiek laiko daryti įtaką staigiam šuoliui ir trečios bangos atsiradimui, būtų žymiai skausmingiau, negu dabar mums porą savaičių susitelkti ir išlaikyti kantrybę. Ekspertų taryboje specialistai, kurie analizuoja duomenis, sako, kad, jei iškentėsime šitą laikotarpį, yra labai didelė tikimybė, kad jau rudenį neturėsime tokių stiprių šuolių ir nebereikės griežto karantino“, – Eltai sakė I. Ruginienė.

Pasak jos, tiek verslui, tiek darbuotojams yra geriau „šiek tiek pakentėti“, negu turėti trečią pandemijos bangą.

„Aš manau, kad tiek darbuotojams, tiek bet kokiam verslui yra geriau dabar šiek tiek pakentėti, negu vėl turėti trečią bangą ir stresą, nesaugumo jausmą darbuotojams“, – sakė I. Ruginienė.

Kalbėdama apie vakcinacijos procesą, ji sakė, kad daug darbdavių yra pasirengę darbuotojus paskiepyti savo lėšomis, tačiau šiuo metu negali to padaryti dėl vakcinos trūkumo.

„Vakcinų neužtenka, ir yra tos profesijos, kurios būtiniausiai ir dabar turėtų turėti vakcinas, kaip pareigūnai, kurjeriai, galų gale prekybos centrų darbuotojai, kurie stovi priešakinėse linijose ir užtikrina mums visas tiekimo grandines, bet bėda ta, kad Lietuva negauna tokių didelių kiekių ir turbūt visa Europa negauna tokių kiekių. Žinau, kad yra daugybė darbdavių, kurie pasirengę mokėti daugiau ir nupirkti savo darbuotojams vakcinas, bet jų tiesiog negali gauti“, – sakė I. Ruginienė.

„Visi suprantame, kad poreikis yra didžiulis, ir šitie darbuotojai tikrai turi turėti tam tikrą prioritetinę tvarką. Kalbame su darbdaviais, jie pasirengę mokėti už vakcinas, bet fiziškai jų negali gauti. Čia kaip kažkada buvo problema su kaukėmis, kai visi supratome, kad reikia kaukes nešioti, bet negali jų nupirkti“, – pridūrė LPSK pirmininkė.

I. Ruginienės teigimu, paskiepijus jautriausias žmonių grupes, darbuotojams jau sumažėtų rizika užsikrėsti infekcija.

„Tikiu, kad kiekvieną dieną vis daugiau vakcinų turėsime, kad galėtume paskiepyti kiek įmanoma daugiau populiacijos ir, jei paskiepysime bent jau jautrias žmonių grupes, jei padarysime pirmą vakcinacijos planą, darbuotojams akivaizdžiai sumažės rizika, nes jau bus nemaža mūsų populiacijos dalis paskiepyta, kitiems sumažės rizika užsikrėsti ir sirgti“, – sakė I. Ruginienė.

Lietuvos darbdavių konfederacija kreipėsi į Vyriausybę dėl nelygių konkurencijos sąlygų karantino laikotarpiu.

Anot konfederacijos, dėl Vyriausybės nustatytų veiklos ribojimų dalis verslo atsidūrė „už borto“, kadangi didžiausią naudą šiuo metu gauna parduotuvės, kurių pagrindinė veikla yra mažmeninė prekyba maistu, tačiau jos, kaip pažymi darbdavių atstovai, reikšminga dalimi prekiauja ir kitomis prekėmis.

Konfederacija siūlo remtis kitų šalių gerąja patirtimi užtikrinant saugų parduotuvių, restoranų, kavinių ir kitų prekybos bei viešojo maitinimo įstaigų darbą karantino metu.

Kosmetikų ir kosmetologų asociacija savo ir Lietuvos grožio specialistų vardu taip pat kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją ir Vyriausybę, prašydama įvertinti kosmetikų ir kosmetologų teikiamų paslaugų atnaujinimo galimybes nuo vasario 1 dienos.

Ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė suprantanti verslo prašymus svarstyti karantino ribojimų atlaisvinimus, tačiau akcentavo, kad svarbu nepriimti šių sprendimų pernelyg greitai ir nesugadinti gerėjančių epidemiologinių tendencijų.