Darbdaviai ir Vyriausybė iki šiol laikėsi nuomonės, kad MMA galėtų būtų didinama iki 420 eurų, profsąjungos pasisakė už 450 eurų, tačiau Trišalės tarybos išvakarėse Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija išplatino pranešimą, kuriame prabilo apie didesnę, 465 eurų, sumą.

Trišalei tarybai iki šiol nėra pavykę susitarti dėl MMA dydžio, nors ir buvo apsispręsta dėl jo nustatymo formulės, kuri numato, jog MMA neturėtų būti mažesnė nei 45 ir neviršyti 50 proc. nuo vidutinio šalies atlyginimo (VDU).

Profesinės sąjungos sako, kad jų pozicija nesikeičia: jos laikosi formulės ir siekia, jog nuo kitų metų pradžios MMA kiltų 50 ir būtų 450 eurų, tačiau teigia, kad įvertinus dabartinį ekonomikos augimą, minimali alga galėtų būti didinama dar labiau.

„Mus vėl kaltins, jog esam užsispyrę ir žlugdom dialogą, tačiau mūsų pozicija yra argumentuota ir remiasi ankstesniu susitarimu. Maža to, VDU ir toliau sparčiai auga, todėl pagal turimus duomenis MMA 2019 m. jau galėtų būti 465 eurai. Iki šiol nei darbdavių pusė, nei Vyriausybė nepateikė jokių rimtų argumentų, kurie įrodytų, kad mūsų siūlomas minimalios algos dydis turės neigiamą poveikį šalies ekonomikai“, - pranešime cituojama Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė, šiuo metu pirmininkaujanti Trišalei tarybai, Inga Ruginienė.

Pasak jos, jeigu ir šiame Trišalės tarybos posėdyje nesigirdės tvirtų argumentų, o tik diskusijos, kokius dėmenis turime dėti ar nedėti į formulę, bus fiksuotos skirtingos pozicijos ir atsakomybę už sprendimo priėmimą teks prisiimti Vyriausybei.

Profesinės sąjungos pateikia Estijos pavyzdį: neseniai ten profesinėms sąjungoms ir darbdaviams pavyko susitarti, kad MMA nuo kitų metų augtų 40 – iki 540 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (119)