„Dešimtmetį Klaipėdos visuomenininkai bandė priversti Klaipėdos savivaldybės ir gamtosaugos institucijų vadovus imtis veiksmų prieš taršą, kurios kvapą jautė visi klaipėdiečiai, tačiau nieko nebuvo daroma. Raginame valdžios atstovus imtis veiksmų ir pareikalauti asmeninės atsakingų už gamtosaugą institucijų vadovų ir „Grigeo" vadovų atsakomybės, kad tokie atvejai daugiau nebepasikartotų.

Įmonės savininkai turi sumokėti už visą gamtai ir gyventojams padarytą žalą, pažeidimus padariusios įmonės savininkai šią žalą turi padengti iš savo pelnų, o ne sąžiningai dirbusių paprastų darbuotojų sąskaita, sumažinant jiems atlyginimus“, – rašoma laiške.

Taip pat laiške atkreipiamas dėmesys apie nežinomą darbuotojų ateitį įmonėje.

„Esame susirūpinę darbuotojų, dirbančiųjų įmonėje, ateitimi. Valstybinės institucijos turi bausti ne įmonę, atimant iš darbuotojų darbo vietas, o jos savininkus, atimant jų nesąžiningai gautus pelnus. „Grigeo“ atvejis turi būti pamoka visiems verslininkams, kurie krauna pelnus, pažeisdami Lietuvos įstatymus, kad neteisėtos veiklos laikai baigiasi ir tokia veikla ateityje atneš nebe pelnus, o tik nuostolius“, – teigiama laiške.

Kaip ELTA jau rašė, antradienį Lietuvos teisėsaugai po atliktos operacijos nustačius, kad įmonei „Grigeo Klaipėda“ priklausančiame gamybiniame objekte susidarančios nuotekos nepatenka į valymo įrenginius, o išteka beveik nevalytos tiesiai į nuotekų vamzdžius, kuriais pasiekia Kuršių marias, „Grigeo“ akcijų vertė krito beveik 10 proc., iki antradienį paskelbto prekybos akcijomis sustabdymo kaina nusmuko iki 1,36 euro.

Kaip skelbiama, aplinkai padaryta žala gali siekti ne vieną milijoną eurų. Atsižvelgiant į tai, bendrovei „Grigeo Klaipėda“ sausio 7 dieną buvo surašytas privalomasis nurodymas nedelsiant nutraukti aplinkos teršimą nevalytomis nuotekomis.

Nepirkti „Grigeo“ produkcijos nusprendė prekybos tinklas „Iki“, taip pat remonto ir buities prekių parduotuvių tinklas „Kesko Senukai“. DELFI ketvirtadienį pranešė, kad „Grigeo“ produkcijos nepirks ir „Norfa“. Kiti prekybos tinklai skelbė dar svarstantys, kaip pasielgti.

Nors anksčiau „Grigeo“ žiniasklaidai išplatintame pranešime teigė, kad incidentas grupės veiklos nepaveiks, ketvirtadienį „Grigeo“ prezidentas Gintautas Pangonis pripažino, kad žala bus patirta.