Darbuotojos iš viso buvo pateikusios 48 skundus. Juose dažniausiai buvo ginčijami neteisėti veiksmai apskaičiuojant darbo užmokestį. Profsąjunga žada kreiptis į prokuratūrą dėl jos narių persekiojimo.

„Vergovė, vienareikšmiškai, – DELFI apie situaciją įmonėje sakė Samdomų darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkė Irina Judina. – Jeigu žmonėms nebūtų daromas spaudimas, jie tikrai nebūtų atsiėmę ieškinių“.

Pasak profsąjungos vadovės, darbuotojoms buvo pasakyta, kad negalės išeiti kasmetinių atostogų, jei neatsiims skundų, vienos iš jų nenorėjo išleisti darytis onkologinės operacijos Vilniuje.

„Matyt, kadangi buvo bandoma susitvarkyti su darbuotojais, kad jie atsiimtų, įvairiais būdais bandė priversti, kadangi tai nepavyko, todėl atvažiavo pati G. Zaveckienė su visais sutvarkytais popieriais, kur lieka tik pasirašyti ir po vieną kvietėsi“, – pasakojo ji.

Pašnekovės duomenimis, profsąjungos nariams dabar jau mokamas minimalus atlyginimas. Rokiškio skyriuje dirba per 200 žmonių, profesinei sąjungai priklauso 60.

Kviečia po vieną ir terorizuoja

Viena moterų, savo skundą atsiėmusi iš darbo ginčų komisijos, DELFI sakė kitaip nemačiusi galimybės gydytis onkologinės ligos.

„Aš atsiėmiau pirmadienį, todėl kad darė spaudimą. Kviečia po vieną ir terorizuoja, kitaip nepasakysi. Man reikėjo važiuoti pas gydytojus į Vilnių ir dar kartą reikėjo eiti pas gydytojus ruoštis operacijai, tai pareiškė, kad jeigu neatsiimsiu ieškinio, gali manęs pas gydytojus neišleisti. Man pasakė, kad jeigu išvažiuosiu, bus pravaikšta“, – DELFI pasakojo „Lelijos“ darbuotoja (DELFI pavardė žinoma).

Anot moters, tik atsiėmus skundą, „plokštelė pasikeitė“ ir jai buvo leista išeiti kasmetinių atostogų per kurias galės pasirengti operacijai.

Darbo ginčų komisijai moteris rašė skundą, dėl nemokėjimo už vienąkart per dieną esančią 15 minučių pertraukėlę. Kolektyvinėje sutartyje esą numatytas pertraukėlės apmokėjimas, tačiau realiai už jį nemokama.

Komentuoti nepanoro

Tuo metu geriausios metų verslininkės apdovanojimą 2009 m. iš prezidentės Dalios Grybauskaitės rankų gavusi „Lelijos“ vadovė Genė Zaveckienė DELFI situacijos komentuoti nepanoro.

„Aš tikrai nesu profesinės sąjungos pirmininkė, yra profesinė sąjunga, gal jūs su ja susijunkite. Aš iš profsąjungos neturiu jokių skundų“, – tvirtino ji ir savo mobilųjį telefoną perdavė sekretorei. Ši padiktavo profesinės sąjungos pirmininkės telefoną.

Paklausta, ar buvo Rokiškyje, ji atsakė: „Aš vakar buvau daug kur, aš tikrai nevedu profsąjungos reikalų, tai yra savarankiška organizacija“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)