„Eina kalba apie pakėlimą 10 litų, bet dabar yra diskusija, nuo kada – 2014 metų pabaigoje ar nuo 2015 metų“, - penktadienį po valdančiųjų politinės tarybos žurnalistams pareiškė Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė.

Be to, ketinama 100-150 litų didinti minimalią mėnesio algą (MMA), bet dar diskutuojama, nuo kada ji didėtų.

„Vyksta diskusijos, eina kalba apie 100-150 litų, bet kokiais terminais, dar niekas neaišku“, - teigė L.Graužinienė.

„Ministerija (Socialinės apsaugos ir darbo ministerija - BNS) konkrečius skaičius turi pateikti iki kitos savaitės, kada šiuos klausimus politinė taryba vėl svarstys“, - pridūrė ji.

Tačiau jau aišku, kad nuo 2015 metų didės išmokos ligos atveju.

„Vyksta diskusija tarp 60 ir 80 proc. grąžinimo“, - pareiškė Seimo vadovė, pasak kurios, šios išmokos tikrai bus didinamos nuo 2015 metų.

Be kita ko, valdantieji tarėsi dėl galimybės didinti bazinį atlyginimo dydį tiems biudžetininkams, kurie dirba pagal sutartis ir nėra valstybės tarnautojai.

„Darbuotojai, kurie dirba pagal darbo sutartis, tikrai liko toje padėtyje, kad jiems nė kiek nejuda darbo užmokestis“, - pareiškė L.Graužinienė. Pasak jos, kol kas valdantieji nesusitarė dėl jokių skaičių.

„Socialinės apsaugos ir darbo ministrė turi paskaičiavimus, bet buvo paprašyta dar kartą susėsti su finansų ministru ir rasti bendrą sutarimą“, - teigė Seimo pirmininkė.

Seimas po pateikimo yra pritaręs Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo pataisoms, kuriomis siūloma ligos pašalpas grąžinti į ikikrizinį lygį - nuo 2015 metų sausio „Sodros“ pašalpa nuo trečios ligos dienos sudarytų 85 proc. atlyginimo, o ne 40 proc., kaip yra dabar.

Taip pat numatoma, kad didesnes ligos pašalpas gautų daugiau uždirbantys gyventojai. Šiuo metu pašalpos mokamos tik nuo dalies algos, kuri neviršija 3,2 draudžiamųjų pajamų dydžio - 4762 litų. Siūloma šią ribą pakelti iki 5 draudžiamųjų pajamų dydžių - 7440 litų, nes toks dydis galiojo iki krizės.

Trišalėje taryba birželio pradžioje nepriėmė sprendimo dėl MMA didinimo. Profesinių sąjungų atstovai mano, kad minimali alga 100 litų galėtų didėti jau nuo spalio mėnesio. „Darbiečiai“ siekia, kad ji iki 2015 metų pabaigos būtų padidinta nuo 1000 iki 1500 litų.

MMA šiuo metu yra 1 tūkst. litų - pernai sausį ji padidinta 150 litų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (880)