Ministerija nori keisti pavadinimą, nes jis nėra šiuolaikiškas ir neatitinka jos realiai atliekamų funkcijų, be to, pati ministerija ne tik pervadinama, bet ir pertvarkoma.

„Ūkio ministerijos vaidmuo ir struktūra neatitinka šiuolaikinės ekonomikos keliamų iššūkių, todėl šiuo metu ministerijoje atliekama reorganizacija siekiant stiprinti tas sritis, kurios artimiausioje ateityje privalo tapti šalies ekonomikos varikliu: inovacijų, skaitmeninės ekonomikos, pramonės, eksporto, investicijų.

Atsižvelgiant į šiuos procesus ministerijos pavadinimo keitimas nėra pats svarbiausias veiksmas, tačiau jis atskleis ministerijos virsmą į modernią viešojo administravimo instituciją ir tiksliau atspindės ministerijos kuruojamas viešojo valdymo sritis“, - teigia ūkio ministras Virginijus Sinkevičius.

Kertine reorganizacijos ašimi tapo tai, kad Ūkio ministerija šiemet tapo vienvalde inovacijų politikos formuotoja - jai patikėta skaitmeninės ekonomikos politika ir šalies informacinių išteklių konsolidacija, pažymima ministerijos komentare.

Anot ministerijos parengto nutarimo projekto aiškinamojo rašto, jos tikslas yra formuoti bendrąją ūkio politiką ekonominės konkurencijos, ES vidaus rinkos, viešųjų pirkimų, energetikos, transporto ar pašto, taip pat - vidaus prekybos (įskaitant alkoholio ir tabako kontrolę), prekių ir paslaugų reklamos ir panašiose srityse.

Kaip rašoma dokumente, vienas iš ministerijos tikslų taip pat yra kurti palankią aplinką verslui, skatinti smulkiojo ir vidutinio verslo plėtrą, geresnį reglamentavimą ir panašiai.

„Minėti Ūkio ministerijos veiklos tikslai ir juos detalizuojančios funkcijos yra orientuotos ne tik į pavienių ūkio subjektų ekonominės veiklos, ūkio šakų reguliavimą, bet į globalesnių ekonominių procesų reguliavimą“, - detalizuojama aiškinamajame rašte.

Argumentuojama, kad būtent dėl to ministerijos pavadinime nėra tinkamas žodis „ūkis“, kuris yra siejamas su žemės ūkiu.

Žodžio „ekonomika“ įtraukimas į pavadinimą atspindėtų šiuolaikiškesnį požiūrį į ekonominių procesų reguliavimą, teigia Ūkio ministerija.

„Sutelkiant skaitmeninių ir informacinių technologijų politikos formavimą Ūkio ministerijoje, pavedant Ūkio ministerijai technologijų ir inovacijų politikos formavimą, ministerijoje išgryninamos kertinės ekonomikos skatinimo ir inovacijų kompetencijos, kurias būtina išreikšti ministerijos pavadinime“, - sakoma aiškinamajame rašte.

Rugsėjį šis klausimas bus pateiktas svarstyti Seimui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)