Pasak Europos Komisijos (EK) pirmininko Jose Manuelio Barroso, Komisija nori išsiaiškinti, ar Vokietija "galėtų padaryti daugiau" siekiant atgaivinti Europos ekonomiką.

Toks žingsnis prieš galingiausią bloko valstybę, kurios augimo dinamika ir finansinis stabilumas "laikomi etalonu", neturi precedento. Tačiau sėkmė turi savo kainą - manoma, kad Vokietija, siekdama skatinti augimą, per daug remiasi į eksportą, užuot didinusi vidaus paklausą ir kartu pagelbėjusi daugiau savo euro zonos ir ES partnerėms.

EK teigimu, kai beveik 27 mln. žmonių 28 narių sąjungoje yra be darbo, Vokietija turėtų apsvarstyti, kad galbūt taktikos pakeitimas labiau pagelbėtų jos ES kaimynėms.

"Kyla klausimas - ar Vokietija... galėtų padaryti daugiau, siekiant atstatyti Europos balansą", - sakė J. M. Barroso. "Didžiausia problema Europoje yra nedarbas", - sakė J. M. Barroso, pavadinęs jį "didžiausiu iššūkiu".

Be to, EK tiria ir dar 15 kitų Europos šalių dėl nesugebėjimo pasiekti ES keliamų ekonominių tikslų.

Prancūzijai, Italijai ir Vengrijai taip pat nurodyta imtis "ryžtingų politinių priemonių".

Atliekant EK vadovaujamą tyrimą bus naudojamasi naujais įgaliojimais, skirtais įvertinti šešiolikos šalių ekonomines programas. Jis bus vykdomas iki 2014 m. gegužės.

Analitikai apkaltino Vokietiją, didžiausią ES ekonomiką, tuo, kad šioji pernelyg remiasi eksportu ir deda nedaug pastangų, kad paskatintų vidaus paklausą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)