Į DELFI kreipęsis Jevgenijus pasakoja dažnai siunčiąs tokias siuntas iš Lietuvos į JAV. Norėdamas žinoti tarpines jų stoteles ir numatomą pristatymo laiką, jis dažnai tikrina siuntų judėjimą internetu. Tačiau prieš kurį laiką skaitytojas pastebėjo, jog ši informacija nepasiekiama.

„Už paslaugą aš moku tiek pat kiek anksčiau, bet kodėl dabar už tą pačią kainą gaunu mažiau? Jei informacija apie siuntų judėjimą neteikiama, tai ir pašto paslaugų kaina turėtų būti mažesnė“, – sako Lietuvos paštu besipiktinantis Jevgenijus.

Jo teigimu, vos siunta iškeliauja iš Lietuvos, apie jos judėjimą neįmanoma surasti jokios informacijos.

Iš tiesų JAV paštas (USPS) interneto svetainėje praneša, kad nuo šių metų spalio 1 d. klientams neskelbs informacijos apie judėjimą siuntų, kurios siunčiamos iš 60 valstybių: Kanados, Meksikos, Japonijos, ES šalių (tarp jų ir Lietuvos) ir kt.

Dėl kokių priežasčių ši informacija nebeteikiama, USPS nepraneša.

„Atsiprašome klientų dėl patiriamų nepatogumų ir apgailestaujame dėl JAV pašto vienašališko sprendimo nebeteikti siuntos sekimo duomenų registruotos korespondencijos siuntoms“, – situaciją komentuoja „Lietuvos pašto“ atstovas spaudai Tomas Bašarovas ir atkreipia dėmesį, kad situacija pasikeitė tik su registruotomis korespondencijos siuntomis.

Jo teigimu, vadovaujantis Pasaulinės pašto sąjungos reikalavimais, registruotosioms siuntoms sekimo duomenų perdavimas nėra privalomas. Esą anksčiau USPS juos teikdavo savo noru, tačiau nuo spalio duomenimis nesidalija ne tik su Lietuvos paštu, bet ir kitų Europos šalių pašto operatoriais.

Lietuvos paštas yra kreipęsis į USPS kviesdamas apsvarstyti galimybę keistis siuntos sekimo duomenimis sudarant dvišalį susitarimą, tačiau šį pasiūlymą USPS atmetė“, – aiškina T. Bašarovas.

Anot jo, alternatyva būtų daugiašalis susitarimas. O šiuo metu esą vertinamos prisijungimo prie tokio susitarimo technines, juridines, finansines ir operacines sąlygas.

„Įvertindami, kad prisijungimas prie daugiašalių susitarimų yra imlus laikui, savo klientams, kaip laikiną alternatyvią priemonę, pasiūlėme nemokamą siuntos paiešką į JAV praėjus 21 dienai nuo išsiuntimo datos“, – tikina pašto atstovas.

Jis neprognozavo, kiek ilgai klientai negalės gauti duomenų apie registruotos korespondencijos siuntas į JAV. Informaciją apie siuntas, kurios siunčiamos į kitas šalis, galima rasto pašto interneto svetainėje – čia skelbiamos nuorodos ir į kitų valstybių siuntų paieškos puslapius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)