Premjeras Algirdas Butkevičius trečiadienį dėstė, kad gyventojams dėl to šiluma nepabrangs, o priešingai, turėtų atpigti iki 5 proc.

„Pagal šiuo metu atliktus skaičiavimus, tiems šilumos vartotojams, aš kalbu apie ūkio subjektus ir fizinius asmenis, kurie šilumą gaus panaudojus dujas, kaina turėtų sumažėti iki 5 proc.“, - kalbėjo A. Butkevičius.

Premjeras kalbėjo, kad ši pertvarka dabar yra reikalinga dėl to, kad dujų naudojimas mažėja, o už investicijas į dujų infrastruktūrą vartotojai moka. Kitaip tariant, kuo dujų naudojama mažiau, tuo didesnė dalis tenka mokėti už investicijas, taip pat - ir suskystintų gamtinių dujų terminalą.

„Ieškome variantų, kaip nepadidinti dujų kainos, nes Lietuvoje iš esmės sumažėjo dujų vartojimas. Gaminant tiek elektrą, tiek šilumą, biokuro naudojimo apimtys auga, pasiekimai per praeitus metus buvo dideli, o investicijos į dujotiekio infrastruktūrą, terminalą pastaruoju metu buvo didelės užtikrinant mūsų valstybės energetinį saugumą, tad ieškome žingsnių, kaip amortizuoti dedamosios dalies augimą“, - paaiškino premjeras.

Anot jo, Seime priimti reikalingoms pataisoms laiko užteks, nes šie pasiūlymai yra teikiami parlamentui skubos tvarka.

Vieniems pinga, o kam brangs?

Kieno sąskaita šis sumažėjimas galėtų vykti ėmėsi paaiškinti energetikos viceministras Aleksandras Spruogis. Jis dėstė, kad siūlomus įstatymo pakeitimus lėmė kelios priežastys.

„Pirmiausia, nuo sausio 1 d. pradeda veikti Lietuvos – Švedijos elektros jungtis „Nordbalt“ ir Lietuvos – Lenkijos elektros jungtis. Mes matome didžiulį potencialą gauti elektrą iš tų šalių ir situacija elektros rinkoje keičiasi iš esmės, todėl matome galimybę atsisakyti elektros gamybos kvotų Elektrėnuose ir kai kuriose termofikacinėse elektrinėse. Kaip žinote, kvotoms buvo skiriama iki 50 mln. eurų per metus, tad jie bus sutaupomi. Taip pat mes atsisakome suskystintų gamtinių dujų terminalo saugumo dedamosios ir įvedame naują pajėgumų dedamąją“, - sakė jis.

Pasak A. Spruogio, dėl to Vilniaus miesto gyventojams šilumos kainos turėtų sumažėti apie 5 proc., o kituose miestuose šis sumažėjimas galėtų būti ir didesnis.

Energetikos ministerija skelbia, kad gyventojams, kurie dujas naudoja maistui ruošti ar būstui šildyti, pajėgumų modelis neturės įtakos – jiems tiekiamų dujų kaina dėl pajėgumų modelio nesikeis.

Likę vartotojai didelių pokyčių taip pat nepajustų, bet daugiau sutaupytų tie vartotojai, kurie gamtinių dujų infrastruktūrą išnaudoja efektyviau.

Ginčija vienetai

Energetikos ministerija komentare DELFI nurodė, kad šiuo metu dalis vartotojų naudojasi tiekimo saugumo privalumais, t.y. turi prieigą prie dujų sistemos ir bet kada gali gauti reikiamą dujų kiekį, tačiau už šį saugumą nemoka nieko arba moka labai mažai, nes nevartoja dujų arba naudojas jas tik retkarčiais. Patvirtinus pajėgumų modelį, tiekimo saugumo sąnaudos bus proporcingai paskirstytos visiems dujų vartotojams.

Šiuo metu galioja kitoks apmokestinimo modelis - reguliuojamiems energijos gamintojams nustatytos kvotos įsigyti tam tikrą kiekį suskystintų gamtinių dujų (SGD) už importo kainą.

„Įvedus pajėgumų modelį, nebeliks prievolės pirkti SGD už importo kainą, dėl to sumažės energijos gamintojų išlaidos, vadinasi, mažiau sumokės ir šilumos vartotojai, - rašoma komentare. - Pajėgumų modelis neturėtų kelti pasipriešinimo, nes daugeliui vartotojų jis yra palankesnis, nei dabartinis modelis. Nieko nekeičiant vartotojų išlaidos didėtų dėl mažėjančio dujų vartojimo. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad dabartinės saugumo dedamosios pagrįstumą ginčija tiek vienas verslo subjektas.“

Paaiškino pajėgumo mokestį

Pagal siūlomą pajėgumų modelį gamtinių dujų sistemos naudotojai mokėtų už sistemos pajėgumus, kurie yra būtini jų veiklai. Nebeliktų dabar galiojančios SGD saugumo dedamosios, mokamos už suvartoją dujų kiekį.

Taip pat neliktų prievolės pirkti SGD už importo kainą. Energijos gamintojai SGD pirktų už Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos (VKEKK) patvirtintą prognozuojamą rinkos kainą. Dėl to mažėtų šilumos, pagamintos deginant dujas, kaina.

„Pajėgumo mokestis yra reikalingas tam, kad sistema būtų paruošta veikimui, tai yra tam tikras saugumo mokestis. Jeigu energijos tiekimo saugumas vartotojui yra labai svarbus, vartotojas prisideda prie to saugumo mokesčio ir saugumo išlaikymo. Per viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) sumažinimą lėšos bus nukreipiamos į pajėgumo mokestį“, - apie naudą dujų vartotojams kalbėjo A. Spruogis.

Pasak jo, pajėgumo mokestis bus nustatomas pagal buvusius suvartojimo kiekius, tačiau galutinai skaičius patvirtins Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija.

„Mano manymu, būtų teisinga pajėgumo mokestį nustatyti pagal didžiausius galimus suvartojimo kiekius“, - apibendrino A. Spruogis.

Tačiau jis patikino, kad dėl to neturi padidėti sąnaudos savivaldybėms, kuriose pagrindinis kuras šildymo sezono metu yra biokuras. Energetikos ministerijos skaičiavimu, šilumos tiekėjai pajus pajėgumų modelio naudą.

„Šilumos sektorius 2016 metais sutaupytų daugiau nei 5 mln. eurų. Šie pinigai turėtų likti vartotojų piniginėse. Be to, nereikia pamiršti, kad priėmus pajėgumų modelį naikinamos elektros gamybos kvotos termofikacinėse elektrinėse. Šios kvotos finansuojamos iš VIAP biudžeto. Tad vartotojai pajus naudą ir dėl mažėsiančių elektros kainų“, – cituojamas energetikos ministras Rokas Masiulis.

Viena didžiausių mokėtojų pagal pajėgumų modelį būtų bendrovė „Lietuvos energijos gamyba“ (LEG), valdanti energetikos sistemos rezervą užtikrinančią Lietuvos elektrinę. Tačiau dėl elektros gamybos kvotų panaikinimo sutaupyta VIAP suma būtų didesnė, nei LEG išlaidos gamtinių dujų tiekimo saugumui. Tad vartotojams šis pokytis bus naudingas, o dėl LEG įnašo atitinkamai mažės kitų vartotojų sąnaudos gamtinių dujų tiekimo saugumui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)