Nepaisant to, kad valstybė kai kuriems gyventojams skiria kompensacijas už būsto šildymą ir kietojo kuro įsigijimą, dalis visuomenės jau dabar susiduria su pradelstomis skolomis už komunalines paslaugas ir kreditus, rašo "Valstiečių laikraštis".

„Liepa buvo antras mėnuo iš eilės, kai žmonių įsiskolinimai augo lėčiau, bet šie pokyčiai trumpalaikiai, nulemti vasarai būdingų sezoninių darbų bei sumažėjusių išlaidų už būstą“, – teigė asmeninės kredito istorijos sistemos „Manocreditinfo.lt“ projekto vadovas Marius Zaikauskas.

Per liepą gyventojai padengė pradelstų skolų už 55 mln. litų. Panaši suma buvo padengta ir birželį, tačiau faktas, kad pradelstos skolos vis dar auga, itin kelia nerimą kredito istorijas stebinčioms bendrovėms.

„Deja, sezoninis pagerėjimas tik trumpalaikis, – pakartojo M. Zaikauskas. – Iš ilgalaikių darbo santykių žmonių pajamos nedidėja, o bet kokį pajamų augimą suvalgo infliacija.“

Pašnekovo teigimu, prasidėjus šildymo sezonui, situacija tik dar labiau pablogės: naftos ir dujų kainos kyla, daugiabučių renovacija nejuda, nepasistūmėta ir su alternatyvių kuro rūšių panaudojimu šildymui.

SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė bloga išeitimi vadina apsisprendimą senas skolas dengti naujomis paskolomis iš greituosius kreditus teikiančių bendrovių.

„Dalis gyventojų daro klaidą, manydami, kad greitaisiais kreditais padengs senas skolas. Tai ne sprendimas, o tik dar didesnis prob­lemos gilinimo būdas“, – neabejoja šeimos finansų planavimo ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (85)