Įprastai prie išlaidaujančių lietuvių per Kalėdas ir Naujuosius metus prisideda ir atostogauti bei švęsti į Lietuvą atvykstantys rusų turistai, kurie viešbučiuose ar sanatorijose praleidžia apie porą savaičių.

Tačiau šiemet švenčių apgyvendinimo įstaigos laukia ne taip džiaugsmingai.

„Rezervacijos atrodo prastokai, nes jeigu seniau tokiu pačiu metu viešbučiai  ir naujametinės programos jau būdavo užsipildę, tai dabar yra tik pusė rezervacijų, o likusios pildosi labai vangiai. Jeigu anksčiau poilsį rezervuodavo ištisos grupės, tai dabar – daugiau pavieniai ir labai taupydami“, - DELFI sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė.

Pašnekovės nuomone, tai lemia trys priežastys: piniginės, politinės ir pasitikėjimo kelionių agentūromis.

Evalda Šiškauskienė
„Šmeižto kampanija, kurią jie mato per televiziją ir spaudą, irgi pradeda veikti. Taip pat finansinis apsektas irgi yra ne paskutinėje vietoje. Įtaką jų elgesiui daro tai, kad labai daug turizmo kompanijų Rusijoje bankrutavo. Jie nebeturi pasitikėjimo, nes jeigu seniau drąsiai užsisakinėdavo poilsį iki sausio 10 d., tai dabar jie tai daro labai atsargiai, labai populiarėja tiesioginės rezervacijos, kai skambina tiesiogiai į viešbutį, nes žino, kad viskas bus gerai“, - kalbėjo ji.

E. Šiškauskienės teigimu, klientai iš Rusijos elgiasi nedrąsiai.

„Kalbėjau su Birštono verslininkais,kurie sakė, kad žmonės užsisakinėja ekonominės klasės kambariukus. Paskui vyksta toks keistas procesas, nes po užsakymo jie vėl skambina ir pasigerina sąlygas“, - pasakojo ji.

Pašnekovės teigimu, dar nuo vasaros sezono pastebimas maždaug 30 proc. turistų iš Rusijos skaičiaus sumažėjimas.

„Gal viskas bus gerai, mes žiūrime optimistiškai. Iš vienos pusės, padaugėjo turistų, kurie anksčiau važiuodavo į Sočį ar kitur. Galbūt taupydami pinigus jie nevažiuos į Tenerifę, o važiuos pas mus. Matysime, kaip rinka persiskirstys. Tačiau dabar nuotaikos nedžiuginančios“, - kalbėjo ji.

Užimtumu nesiskundžia

Tuo metu Druskininkų kurorto sveikatingumo įstaigų asociacijos ir viešbučio „SPA Vilnius“ vadovas Valdas Trinkūnas sakė, kad Naujųjų metų periodui laisvų vietų beveik nėra.

„Pas mus viskas yra gerai. Jau maždaug pusmetį nelabai turime vietų naujametiniam laikui, nebent jeigu kas nors suserga ar šiaip kas nutinka, bet šiaip tam periodui kaip ir užsakyta viskas. Mūsų klientai nėra atsitiktiniai, jie yra lojalūs, atvažiuojantys kasmet tuo pačiu periodu“, - DELFI sakė jis.

Tačiau, pasak pašnekovo, šiek tiek jaučiamas bendras rusų turistų skaičiaus sumažėjimas.

„Vertinant visus metus, rusų turistų sumažėjimas yra maždaug 6-7 proc. Tačiau juos mums padengia padidėjęs baltarusių skaičius, išaugęs klientų iš Izraelio skaičius“, - sakė V. Trinkūnas.

E. Šiškauskienė pridūrė, kad su nuolatiniais klientais dirbančios įstaigos jaučia mažesnį smukimą.

Fiksuoja smukimą

„Lietuvos geležinkeliai“ taip pat fiksuoja keliaujančių maršrutais Vilnius-Maskva arba Vilnius-Sankt Peterburgas sumažėjimas.

Valstybės įmonės atstovas spaudai Vidmantas Gudas DELFI sakė, kad šiais maršrutais vykstančių keleivių srautas yra sumažėjęs apie 30 proc. 

„Panaši situacija yra ir su žiemos švenčių laikotarpio bilietų rezervacijomis“, - tvirtino jis.

„Lietuvos geležinkelių“ duomenimis, per devynis 2013-ųjų mėnesius maršrutais Vilnius-Maskva-Vilnius ir Vilnius-Sankt Peterburgas-Vilnius buvo pervežta atitinkamai 86 tūkst. ir 47 tūkst. keleivių. Šiemet per devynis mėnesius šiais maršrutais keliavo 63 tūkst. ir 34 tūkst. keleivių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (593)