Verslo pamatai – Anglijoje

Mums atvykus į Prienus, UAB „Mačiūnai“ vadovas Marius Milaševičius mus iškart vedasi į susitikimų kambarį ir liepia jaustis lyg namie.

Jis pasakoja, kad pats 16 metų praleido Anglijoje, tačiau visada žinojęs, kad grįš į Lietuvą ir gyvens ne gimtuosiuose Prienuose, tačiau sostinėje.

Vėliau Vilniuje su šeima vyras įsigijo namus, juos įsirengė, bet, kaip juokiasi, keliai vis tiek atvedė į Prienus, čia vysto verslą, todėl šiandien kasdien važinėja pirmyn atgal.

Mariaus kolega Artūras Gudžinskas – taip pat grįžęs iš Anglijos. Pats juokiasi, kad tai – Mariaus darbas. Vyras jį po daugiau nei dešimtmečio paskatinęs grįžti gyventi į Lietuvą, o jie kartu Prienuose pradėję investuoti ir vystyti NT.

„O vėliau atėjo ir UAB „Mačiūnai“ eilė. Tai yra viena seniausių Prienų įmonių.

Mes dar gyvendami Anglijoje pradėjome galvoti, kad tai mums būtų įdomus verslas. Įmonė daugiausia užsiėmė plastikinių langų gamyba. Vėliau išgirdome, kad jai gresia bankrotas, yra skolos“, – pasakoja Marius ir sako, kad taip vyrai tapo naujaisiais įmonės akcininkais bei visiškai perėmė jos valdymą, todėl šiandien yra atsakingi ir už ją, ir už NT vystymo projektus ir Prienuose stato daugiabučius.

Nors anksčiau įmonė užsiėmė ir statybų darbais, šiandien verslininkai joje daugiau orientuojasi į langų gamybą.

„Statybų dalį labai sumažinome, realiai, palikome savo projektams, kad galėtume patys vystyti, patys projektuoti, patys statyti. Kaip statybų paslaugos tokios nebeteikiame“, – sako Marius.

Verslininkas tikina, kad parėmus įmonę iš pradžių darbą kurį laiką tęsė senasis direktorius, tačiau buvo nuspręsta, kad vadovo vairą perims jis pats.

Tiesa, pats Marius neslepia, kad Anglijoje vyrai taip pat dirbo statybų versle, todėl šis darbas jiems tikrai gerai žinomas.

Lietuviai gyvena maksimaliai gerai

Įmonės direktorius pasakoja, kad nors girdėti, jog šiuo metu ekonominė situacija Europoje ir Lietuvoje gana sudėtinga, langų gamyba jų įmonėje nestoja.

„Mes tiesiog „dainuojame dainas“. Yra labai gerai. Nėra jokio stabtelėjimo. Tikiuosi, kad tą stabtelėjimą jau praėjome“, – sako jis ir juokiasi neįsivaizduojantis, kaip išėjo, kad kol dauguma išgyvena kritimą ir nuosmukį, jie toliau dirba sėkmingai.

„Bet pažiūrėkite – aš Vilniuje savaitgalį nuvažiuoju į restoraną, mes negalime gauti stalelio, nes viskas užimta“, – dėmesį atkreipia jo kolega Artūras.

Marius priduria, kad nors pašonėje vyksta karas, lietuviai šiandien gyvena maksimaliai gerai. Vyras sako, kad geras pavyzdys gali būti ir jų statomi daugiabučiai. Kaip prasitaria, anksčiau buvo skaičiuota, kad kv.m. pirkėjui kainuos 900 Eur, tačiau viskam pabrangus kaina pašoko iki 1,6 tūkst. kv.m.

„Ar pasklausa yra? Pilna“, – sako jis ir tikina manantis, kad sąstingis „eina šonu“.

„Žmonės turi pinigų. Nežinau iš kur, bet turi“, – sako verslininkas.

Artūras pasakoja pats šiuo metu sau besistatantis namą ir aiškina galintis palyginti tiek statybinių medžiagų kainas čia ir Anglijoje, tiek bendrą kainų lygį.

„Lietuvoje absoliučiai viskas yra brangiau, gal išskyrus NT, bet ir vis tiek visi viską perka. Jei nepirktų, gal tada ir kainas kažkas nuleistų“, – svarsto jis, o Marius sako, kad štai kalbėti apie kainų skirtumus maisto parduotuvėse išvis nėra ko, nes Lietuvoje kainos didesnės.

Planuoja plėtrą

Vyrai dalijasi, kad įmonėje pagamintus langus jie eksportuoja į Olandiją ir nors šiandien bendradarbiavimas su partneriais kiek kliba, jie jį planuoja atnaujinti.

„O Lietuvoje mums aktualu sudaryti sutartis su vystytojais ir jiems juos tiekti, taip pat langus gamintis savo projektams.

Bendrai norime, kad jei reikia lango, visi iškart galvotų apie „Mačiūnus“, – sako Marius.

Pasak verslininkų, kol kas su NT vystymu plėstis į didžiuosius miestus, kaip sostinę, jie neplanuoja, todėl darbus toliau tęs Prienuose.

„Ten jau kitų praminti keliai, nors ateityje matysime“, – svarsto Marius.

Verslininkai mus vedasi į gamybos patalpas. Marius skaičiuoja, kad langų gamyboje dirba 9 darbuotojai, dar du – kartais padeda.

„Šiandien mums čia jau pradeda trūkti vietos. Turime dvigalvę įrangą, reikia – keturgalvės, reiškia, reikia ir daugiau vietos. Bent per pusę daugiau nei dabar.

Iš viso mūsų teritorija yra 3,7 hektaro, tai planas, kad įmonė vystytųsi, investuotų į save, norime šone statyti naują gamyklą.

Nors ir atrodo, kad turi būti sąstingis, tikimės, kad viską pavyks įgyvendinti, „važiuojame“ toliau“, – teigia vienas iš verslininkų.

Marius užsimena, kad įmonė pasiruošusi prisidėti ir prie Ukrainos rinkos, kai šalyje vyks atstatymo darbai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)