„Buvo surašytos faktinės aplinkybės, kad tokiame kaime yra iš Vilniaus MBA (mechaninio biologinio apdorojimo įrenginiai. – ELTA) galimai atvežtos išrūšiuotos plastiko atliekos, už kurių sutvarkymą jau išduotos pažymos, gauti pinigai. Kiek domėjomės, šioje fermoje nėra išduota jokių leidimų vykdyti nieko bendro su atliekų tvarkymu, net ir saugojimu, tai, matyt, čia yra nelegaliai padarytas paslėptas sąvartynas ir prikaišiota nemažai tonų plastiko“, – žurnalistams Čekiškėje sakė V. Benkunskas.

Pasak Vilniaus vicemero, tai gali būti vienos įmonių, kurios dirba su plastiku, atsakomybė.

Valdas Benkunskas užfiksavo plastiko kalnus Čekiškės kaime

„Vilniaus MBA turi 8 sutartis su rangovais, kurie pasiima plastiką, jį sutvarko ir išduoda pažymas. Sutartyse kiekviena įmonė iš tų 8, bent jau kiek mums buvo pasakyta, turi leidimus dirbti su plastiko atliekomis ir bent jau informavo, kad faktiškai nuvažiuoja į vietą pasižiūrėti, ar turi tuos įrenginius, kurie galimai galėtų sutvarkyti tą plastiką. Iš esmės čia yra tų įmonių, kurios dirba su plastiku, atsakomybė, nes kažkuri iš jų, užuot sutvarkiusi, tvarkingai perdirbusi plastiką, sugalvojo šitą plastiką nuleisti į tokią fermą“, – teigė V. Benkunskas.

Pasak Seimo narės Aistės Gedvilienės, dėl šio įvykio gali būti kreipiamasi į prokuratūrą.

„Šitas skandalas tikrai vertas kreipimosi į prokuratūrą, kad būtų išsiaiškinta, kas iš tikrųjų už to slypi, ar tai nėra visoje Lietuvoje paplitusi praktika. (...) Yra įmonė, ji nieko bendro su atliekų tvarkymu neturi, ji neturi gavusi taršos leidimų ir šioje vietoje nėra atlikta poveikio aplinkai įvertinimo, todėl tikrai apie kažkokių šiukšlių laikymą čia neturėtų būti nė kalbos“, – sakė A. Gedvilienė.

Įmonės „Smokvila“, kuriai priklauso ši ferma, savininkas Aleksandras Brižys, atvykęs į vietą, teigė, kad dar 2017 metais buvo sudaryta nuomos sutartis su įmone „Countryplast“.

„Mes turime sutartį nuomos, tai reikia jų paklausti, ne mūsų. (...) Mes čia nebūname, nevažiuojame, nežiūrime, kadangi žmonės moka pinigą ir naudojasi. O ką jie čia daro ir veža...“, – sakė A. Brižys.

Atvykę aplinkosaugininkai patvirtino, kad analogiška situacija yra užfiksuota Rudausių kaime esančioje fermoje. Joje dėl bendrovės „Countryplast“ veiksmų pradėtas tyrimas.

„Gresia baudos už nelegalią veiklą, jei darbas viršija taršos leidimo sąlygas“, – sakė Vilniaus rajono aplinkos apsaugos inspekcijos vyriausioji specialistė Žydrė Majauskaitė.

Su įmone „Countryplast“ kol kas susisiekti nepavyko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)