Įstaigos patikrinimas atliktas po to, kai mokesčių inspektoriai telefonu buvo informuoti, kad klinikoje teikiamos gydytojo konsultacijos, už kurias prašoma susimokėti grynaisiais, tačiau pacientams neišduodami paslaugų apmokėjimo kvitai, o receptai išrašomi be gydytojo antspaudo bei parašo.

Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) specialistams patikrinus gautą informaciją paaiškėjo, kad su konsultuojančiu gydytoju klinika nebuvo sudariusi darbo sutarties.

„Privačios medicinos paslaugos — jautri tema didelei daliai gyventojų, nes jų kokybė lemia ir mūsų pačių sveikatą. Jeigu po apsilankymo privačioje gydymo įstaigoje pacientas turės pretenzijų, tačiau neturės kvito, liudijančio apie suteiktas medicinos paslaugas, gali būti sudėtinga įrodyti, kad jos iš tikrųjų buvo suteiktos. Todėl gerai, jog gyventojai patys suinteresuoti, kad būtų išaiškinti šešėlinės gydymo įstaigų veiklos atvejai, tad pilietinė kontrolė taip pat yra neatskiriama projekto įgyvendinimo dalis“, — teigia VMI Kontrolės departamento direktorė ir projekto „Baltieji chalatai“ darbo grupės vadovė Valė Kulvinskienė.

Inspektoriai, išanalizavę klinikos buhalterinės apskaitos dokumentus, nustatė, kad vienam iš joje neoficialiai dirbusių gydytojų buvo suteiktas darbo kabinetas, darbo įrankiai, receptus jis išrašinėjo ant klinikos firminių blankų, o išankstinę registraciją į konsultacijas vykdė klinikos darbuotoja. Pacientai už suteiktas gydytojo paslaugas atsiskaitydavo grynaisiais klinikos registratūroje.

Gydymo įstaigos vadovas Mokesčių inspekcijai aiškino, jog klinika gydytojui atlyginimo nemokėjo, mat su mediku buvo sudarytas žodinis susitarimas ir jis dirbęs neatlygintinai, o pacientai susimokėdavę tik už klinikai priklausančia įranga atliktus tyrimus. Pajamos už gydytojo atliktus tyrimus buvo apskaitomos klinikoje įrengtu kasos aparatu. VMI inspektoriams patikrinimo metu suskaičiavus grynuosius pinigus klinikos kasos aparate nustatytas daugiau nei 300 litų trūkumas. Pats nelegaliai dirbęs gydytojas teigė iš pacientų neėmęs jokio atlygio ir klinikoje dirbęs nemokamai.

Dėl užfiksuotų teisės aktų pažeidimų klinikos vadovui po patikrinimo surašytas Administracinio teisės pažeidimo protokolas ir medžiaga perduota teismui dėl nuobaudos skyrimo. Vadovaujantis Administracinių teisės pažeidimų kodeksu, už nelegalų darbuotoją klinikos vadovui gresia bauda nuo 3 iki 10 tūkst. litų.

Projekto darbo grupės vadovė V. Kulvinskienė pastebi, kad vengimas išduoti pajamų gavimą už suteiktas paslaugas įrodančius dokumentus — dažniausiai pasitaikantis pažeidimas kontroliuotose privačias medicinos paslaugas teikiančiose įmonėse.

„Vis dėlto projekto metu vykdomi VMI veiksmai teigiamai veikia viso analizuojamo sektoriaus veiklos skaidrumą, mat 2014 m. pirmąjį pusmetį šio sektoriaus įmonės sumokėjo 31 proc. arba 6,8 mln. litų mokesčių daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais,“ — pažymėjo V. Kulvinskienė.

Kauno AVMI primena, kad mokesčių administratorius vykdomo projekto „Baltieji chalatai“ tikslas —užtikrinti mokesčių vengimo prevenciją bei savarankišką ir teisingą mokestinių prievolių vykdymą privačios medicinos sektoriuje. 2013 m. pradėtas projektas tęsiamas ir šiemet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)