Šalies vadovės vyriausiasis patarėjas ekonomikos klausimais Nerijus Udrėnas antradienį teigė, kad nors Finansų ministerija ir padidino šių metų bendrojo vidaus augimo prognozę nuo 2,5 iki 3,5 proc., situacija eurozonoje ir Jungtinėse Valstijose kitąmet darys poveikį ir Lietuvos verslui.

"Kitų metų horizontas išlieka debesuotas. Kol kas pagrindinis scenarijus, kad toliau matome augimą, tačiau tarptautinė padėtis išlieka sudėtinga", - Žinių radijui sakė N.Udrėnas.

"Euro zona patirs recesiją, kaip daugelis ekspertų vertina, fiskalinio skardžio pavojai JAV stabdo investicijas į gamybos plėtrą, neramumai Artimuosiuose Rytuose palaiko aukštas naftos kainas, yra neaiškumai dėl Kinijos augimo disbalanso - visa tai sukuria sudėtingas verslo sąlygas kitiems metams", - teigė patarėjas.

Pasak N.Udrėno, formuojama centro-kairės koalicija, žadėjusi minimalią mėnesinę algą nuo sausio 1 dienos padidinti bent iki 1000 litų, dėl konkrečių skaičių turėtų susitarti Trišalėje taryboje su darbuotojų ir darbdavių atstovais.

"Reikia, prezidentės nuomone, tartis tartis dėl minimalios mėnesinės algos didinimo. Lietuvoje ji vienas mažiausių Europos Sąjungoje. Į šį procesą turi įsijungti Vyriausybė, darbdaviai ir darbuotojai. Šie socialiniai partneriai Trišalėje taryboje turi susitarti kada ir kiek galima padidinti minimalią mėnesinę algą", - sakė patarėjas.

N.Udrėnas pats konkrečių skaičių neminėjo, bet pabrėžė, kad tik socialinių partnerių susitarimas leis įvertinti visų šalių interesus.

Pernai Lietuvos ekonomika augo 6 proc. Finansų ministerija prognozuoja, kad kitąmet augimas sulėtės iki 3 proc. Tačiau ir šis skaičius yra gerokai didesnis nei ES vidurkis. Ekonomistai prognozuoja, kad 17 šalių vienijanti eurozona šiemet patirs ekonomikos nuosmukį, augimo eurozonoje nesitikima ir kitąmet.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)