„Šis rezultatas pasiektas labiausiai dėl praėjusios Vyriausybės 2011-2012 m. priimtų sprendimų. Todėl labai tikiuosi, kad naujoji Vyriausybė bent nemėgins pagadinti to, kas pasiekta. Aš turiu galvoje planus apmokestinti smulkųjį verslą ir žiūriu dabar į finansų ministrą“, - sakydama sveikinimo kalbą antradienį dienraščio „Verslo žinios“ surengtoje konferencijoje „Augimo pagreičio beieškant“ sakė šalies vadovė.

Lietuva Pasaulio banko sudarytame verslo palankumo reitinge pašoko per dešimt pozicijų ir užima 17 vietą.

DELFI primena, kad nuo kitų metų planuojama mažųjų bendrijų narius įtraukti į „Sodros“ mokėtojų gretas.

Nuo kitų metų sausio turėtų įsigalioti Valstybinio socialinio draudimo nuostata, numatanti, kad mažųjų bendrijų nariai bus privalomai draudžiami nuo savo poreikiams imamų sumų, kurios per mėnesį negali būti mažesnės nei minimalioji mėnesio alga.

Finansų ministras Rimantas Šadžius DELFI sakė, kad ministerija nagrinėja situaciją dėl mažųjų bendrijų.

„Tai buvo labai seniai patvirtinta, dar praėjusios Vyriausybės, kai buvo įteisinamos mažosios bendrijos. Buvo numatyta, kad nuo mokesčių bendrijos buvo atleidžiamos tam tikrą laikotarpį po įsikūrimo, taigi dabar žiūrėsime ir analizuosime“, - komentavo jis.

Mažųjų bendrijų verslo forma atsirado tik 2012 m. jei bendrijos pajamos per metus neviršija 1 mln. Lt ir joje dirba ne daugiau nei 10 darbuotojų, jai taikomas 5 proc. pelno mokestis. Jei šie limitai viršijami, taikomas įprastas 15 proc. tarifas.

Savo kalboje prezidentė taip pat pabrėžė, kad šalyje vis labiau plečiasi skaidrus ir socialiai atsakingas verslas, didėja verslo pajamos, auga įmonių skaičius. Paslaugų eksportas Lietuvoje išaugo 17 proc. ir pirmauja Europoje. Prekių eksportas taip pat viršijo ankstesnių metų apimtis beveik 15 proc.

Tačiau D. Grybauskaitės nuomone, verslui reikėtų gręžtis į Europos Sąjungos rinką, kuri turi 500 mln.  gyventojų.

Tai esą parodė pastarųjų mėnesių lietuviškų prekių eksporto trukdžiai.

Nuo spalio pradžios Rusija, motyvuodama neatitikimu kokybei, neįsileidžia lietuviškų pieno produktų. O rugsėjį lietuviškiems kroviniams ir vilkikams buvo taikoma nuodugni patikra, dėl kurios jie strigdavo ne vienai savaitei.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (417)