Pasak Dalios Grybauskaitės, jie palieka landų korupcijai, eliminuoja konkurenciją, todėl privalo būti skelbiami vieši konkursai.

„Kol toks korupcijos lygmuo, kol vidaus sandorių kiekiai tokie dideli, mes be konkursų vykdomų pirkimų kiekį siūlome apriboti ir aš remsiuosi konstitucinėmis nuostatomis, kad be konkurso viešieji pirkimai negali būti vykdomi, nes jie apriboja konkurencijos galimybę kitiems dalyviams.

Be jokio abejonės, turėsiu grąžinti Seimui (įstatymo pataisas - BNS) su savo pastabomis“, - pirmadienį Šalčininkų rajone žurnalistams sakė Dalia Grybauskaitė.

Anot jos, Viešųjų pirkimų tarnybos (VPT) ir Valstybės kontrolės tyrimai rodo, kad vidaus sandorių apimtys savivaldybėse kasmet auga - vien pernai jie sudarė 68 proc. visų viešųjų pirkimų.

„Tai yra neskaidrus langas ir galimybė, kuria savivaldybės pradėjo naudotis labai intensyviai. Kaip tik ir mūsų pasiūlymas buvo šį langą pridaryti kiek įmanoma“, - kalbėjo D. Grybauskaitė.

Praėjusią savaitę Seimo priimtos pataisos leido vidaus sandorius sudaryti savivaldybėms ir jų kontroliuojamoms įmonėms, tačiau neleido naudoti tokios praktikos valstybės ir savivaldybės įmonėms, akcinėms ir uždarosios akcinėms bendrovėms, kuriose valstybei priklauso daugiau kaip pusė akcijų. Praėjusį penktadienį grupė parlamentarų kreipėsi į D. Grybauskaitę, prašydami vetuoti įstatymo pataisas.

VPT skaičiavimais, 2011-2016 metais vidaus sandorių sudaryta už 1,005 mlrd. eurų, iš jų vien savivaldybėse - už 420,7 mln. eurų.

Vidaus sandoriai Lietuvoje yra galimi nuo 2010 metų.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)