Skaitydama metinį pranešimą Seime šalies vadovė teigė, kad politikai neturi pateisinti „valstybinio duomenų verslo“ su neskaidriais įkainiais ir nekontroliuojamais informacijos srautais.

„Naujoji nafta šiandien yra ne tik žmogaus protas, bet ir duomenys“, – sakė D. Grybauskaitė.

„Todėl kuo ilgiau trypčiosime dėl atvirų duomenų politikos, pateisindami valstybinį duomenų verslą su neskaidriais įkainiais ir nekontroliuojamais informacijos srautais, tuo labiau atsiliksime nuo pasaulio tempo“, – pridūrė ji.

Prezidentė ne pirmą kartą ragina atverti registrų duomenis visuomenei.

Ji yra sakiusi, kad atvira duomenų prieiga darytų teigiamą poveikį ekonomikai, inovacijų ir verslo plėtrai, valstybės pažangai ir prisidėtų mažinant korupciją.

Nuo šių metų pradžios yra sudaryta galimybė visų valstybės registrų duomenis nemokamai gauti valstybės ir savivaldybių institucijoms bei įstaigoms.

Pernai buvo kilusios diskusijos dėl duomenų teikimo žurnalistams.

Registrų centras 2018-ųjų rugsėjį buvo nutraukęs daugelį metų galiojusią praktiką pagal žurnalistų užklausas neatlygintinai pateikti registrų duomenis.

Valstybės įmonės vadovybė tuomet teigė, kad tokiam duomenų teikimui nebuvo teisinio pagrindo. Žurnalistų bendruomenė tvirtino, kad taip nepagrįstai apribota žiniasklaidos laisvė gauti informaciją iš valstybės.

Kiek vėliau Vyriausybė patvirtino laikiną tvarką duomenims neatlygintinai teikti, tačiau nuolatines duomenų teikimo taisykles įteisinantis įstatymo projektas Seime nepasiekė priėmimo stadijos.