„G. Šimkus yra puikus ekonomikos ir finansų ekspertas, turintis ilgametę darbo Lietuvos banke patirtį. Tikiu, kad savo žiniomis ir įgūdžiais jis padės institucijai siekti finansų sistemos stabilumo ir tvarios ekonomikos plėtros“, – pranešime cituojamas šalies vadovas.

Dabartinio Lietuvos banko valdybos pirmininko Vito Vasiliausko antroji kadencija baigiasi balandžio viduryje.

G. Šimkus Lietuvos banke dirba nuo 2002 m., o šiuo metu nuo pernai rugsėjo jis yra banko valdybos narys. Prieš tai šešerius metus jis dirbo Lietuvos banko Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktoriumi.

Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultete G. Šimkus yra įgijęs ekonomikos bakalauro ir magistro kvalifikacinius laipsnius. Lietuvos banko valdybą sudaro Lietuvos banko valdybos pirmininkas, du jo pavaduotojai ir du Valdybos nariai.

Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnyba, kuriai anksčiau vadovavo Gediminas Šimkus, atlieka makroekonominę analizę, sudaro ir skelbia ekonomikos raidos prognozes, siūlo pinigų politikos sprendimų projektus, kurie keliauja į Frankfurtą prie Maino ir svarstomi Eurosistemos komitetuose, ECB valdančiojoje taryboje.

Lietuvos banke 2002 metais G. Šimkus pradėjo dirbti tuomečio Kredito įstaigų priežiūros departamento Bankų finansinės veiklos vertinimo skyriaus ekonomistu. Po kelerių metų jis tapo Ekonomikos departamento Finansinio stabilumo skyriaus viršininko pavaduotoju.

2010–2012 m. G. Šimkus dirbo ECB Finansinio stabilumo direktorate finansinio stabilumo ekspertu. Čia jis pagrindinį dėmesį skyrė euro zonos bankų ir draudimo įmonių finansinio stabilumo analizei ir testavimui nepalankiausiomis sąlygomis.

Po poros metų darbo Frankfurte prie Maino G. Šimkus buvo pakviestas grįžti į Lietuvos banką ir vadovauti pertvarkius organizaciją sukurtos Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos naujam padaliniui – Finansinio stabilumo departamentui.

Vilniaus universiteto Ekonomikos fakultete G. Šimkus yra įgijęs ekonomikos bakalauro ir magistro kvalifikacinius laipsnius, rašoma Lietuvos banke.

Išskiria Šimkaus diplomatiją, kompetenciją, komunikaciją

Lietuvos banko valdybos pirmininką penkeriems metams skiria Seimas Respublikos Prezidento teikimu.

Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mykolas Majauskas palankiai vertina teikiamą kandidatūrą.

„Tai diplomatiškas profesionalas ir atsakingas žmogus. Prieš priimant sprendimą bus svarbu įvertinti, kokiomis priemonėmis siūlomas kandidatas planuoja mažinti skandinaviškų bankų monopolį, kaip bus didinamos paskolų apimtys smulkiam verslui ir kaip bus užtikrintos mažesnės bankinių paslaugų kainos vartotojams“, – tikina M. Majauskas.

„Valstietis“ Valius Ąžuolas akcentavo G. Šimkaus kompetenciją: „Labai kompetentingas žmogus. Vertinčiau teigiamai“.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Algirdas Butkevičius išskyrė G. Šimkaus komunikavimo įgūdžus.

„Vadybiniu požiūriu jis yra mokantis komunikuoti tiek su savo kolegomis, tiek su politikais“, – teigė A. Butkevičius.

„Darbietis“ Vytautas Gapšys sako, kad frakcija būsimame pokalbyje su G. Šimkumi ne tik aiškinsis, kaip jis įsivaizduoja LB veiklą, pokyčius sistemoje, bet ir prašys nuomonės apie sąskaitų atdarymo liberalizavimą, kylančias būsto kainas ir paskolų būstui rinkos priežiūrą, taip pat norės išgirsti jo nuomonę apie tarptautines tendencijas – skaitmeninio euro atsiradimą.

„Neturiu jokių blogų požymių, kad kandidatas negalėtų dirbti“, – BNS sakė „darbietis“.

V. Gapšys akcentavo, kad kandidatas į LB vadovus karjeros laiptais kilo tik dirbdamas centriniame banke.

„Matome, kad visą karjerą darė tik LB, ir nuosekliai augo. Visa tą (LB virtuvę – BNS) žino. Gal tuo pačiu iš kitos pusės žiūrint norėtųsi, kad jis turėtų galbūt platesnį požiūrį, būtų darbavęsis kitose srityse“, – teigė parlamentaras.

Pagal Lietuvos banko įstatymą, ši institucija yra nepriklausoma, ir įgyvendindama tikslus bei funkcijas ar kitą veiklą turi nesiekti nurodymų ir jų nepriimti iš ES institucijų ir organų, ESs valstybių narių vyriausybių ar iš jokios kitos institucijos ar organo. Šalies Vyriausybė ir valstybės institucijos privalo gerbti Lietuvos banko nepriklausomumą ir nesiekti daryti įtaką Lietuvos bankui ir Lietuvos banko tarnautojams, kai jie vykdo savo pareigas.

Lietuvos banko valdybą sudaro Lietuvos banko valdybos pirmininkas, du jo pavaduotojai ir du Valdybos nariai. Šiuo metu Valdyboje dirba Valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, Valdybos pirmininko pavaduotoja Asta Kuniyoshi, Valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis, Valdybos nariai Marius Jurgilas ir G. Šimkus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)