"Nebus jokių naujų mokesčių, jokių progresyvinių mokesčių tikrai nesiūlysime. Tai reikia daryti atsakingai ir ramiai - ne paskutiniais kadencijos metais", - ketvirtadienį konferencijos "Bendrovės 2004 metų biudžetas. Ką prognozuoja rinkos ekspertai?" dalyviams pažadėjo A. Brazauskas, penktadienį rašo dienraštis "Verslo žinios".

Pasak dienraščio, konferencijoje dalyvavę verslininkai tokius pažadus sutiko plojimais.

"2004 metų valstybės biudžetas bus labai įtemptas, dėl papildomo skolinimosi fiskalinis deficitas dar labiau padidės, tačiau mes jį išlaikysime ne didesnį nei 3 proc. Kitąmet teks finansuoti daug sričių, kurios iš ES bus perfinansuojamos tik 2005-2006 metais. Nuo 2006 metų fiskalinis deficitas turėtų mažėti", - sakė A.Brazauskas.

Pasak finansų viceministro Vito Vasiliausko, narystė ES daugiausia pakoreguos netiesioginius mokesčius, tarp jų - akcizą ir PVM. Dėl to keisis Lietuvos mokesčių administravimo įstatymas, bus keičiami PVM ir akcizo įstatymai - spalio mėnesį ministerija planuoja jį išsiųsti derinti, todėl tikisi verslininkų konstruktyvių pasiūlymų.

"Bus apmokestinami dividendai, taip pat įmonių pertvarkymas - jungimasis, skaidymasis, keitimasis akcijomis. Dividendai apmokestinami 15 proc., tačiau svarbi dalyvavimo išimtis - jei valdote daugiau nei 10 proc. antrinės įmonės akcijų ir jas išlaikote daugiau nei vienerius metus, gaunami dividendai neapmokestinami. ES direktyvos kalba apie 25 proc., tačiau mes sustojome ties 10 proc. - kad būtume konkurencingi", - aiškino V. Vasiliauskas.

Pasak jo, atsiras naujas dalykas - sandorių kainodara. Siekiama, kad sandoriai nebūtų per daug iškreipti tarp susijusių asmenų ar įmonių.

V.Vasiliauskas priminė, kad, Lietuvai tapus bendrosios ES rinkos dalimi, prekių įvežimas iš kitos ES narės nebebus importas, kaip ir išvežimas nebebus eksportas.

"Nebeliks importo PVM - įmonės sutaupys šiek tiek apyvartinių lėšų. Nebereikės pildyti eksporto deklaracijų", - sakė V.Vasiliauskas.

Prekės akcizais apmokestinamos toje šalyje, kur jos bus suvartojamos. Pakils benzino ir dyzelino akcizai. Nuo kitų metų mažmeninės A-95 benzino kainos galėtų būti vidutiniškai 2,40 lito, dyzelino - 2,18 lito. Į tai V.Vasiliauskas pataria atsižvelgti formuojant kitų metų biudžetą.

Tabako akcizams Lietuva išsiderėjo 10 m. pereinamąjį laikotarpį - iki 2010 m. sausio 1 dienos akcizas už cigaretes neturi būti mažesnis kaip 57 proc. populiariausių cigarečių kainos, taip pat ne mažiau nei 64 eurai už 1 tūkst. cigarečių. Akcizas cigaretėms per tą laiką kasmet didės apie 15 proc.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją