„Eksporto ir kiti duomenys rodo, kad per pastaruosius mėnesius matosi aiškus stabilumas, pasiektas dugnas“, – pirmadienį Investuotojų forumo surengtoje diskusijoje ne kartą išsakytą mintį kartojo premjeras.

Tuo tarpu A. Žiugžda pripažino esąs kiek skeptiškesnis šiuo klausimu.

„Žinoma, kad mes galime įžiūrėti gerus ženklus, pavyzdžiui, eksportas jau kelis mėnesius auga, bet aš nesu toks optimistas. Aš manau, kad bus užtęsta recesija, pas mus yra didžiulis nedarbas ir iš nepaprastai žemo lygio reikės kilti. Aš manau, kad mes dar nepasiekėme dugno, mano ir mano banko nuomone, dugną pasieksime šią žiemą arba pavasarį“, – sakė A. Žiugžda.

Tačiau jis pripažino, kad SEB keičia nuomonę dėl būtinybės skolintis iš Tarptautinio valiutos fondo (TVF).

„Mes anksčiau palaikėme kreipimąsi į TVF, dabar mes po truputį keičiame poziciją, nes Vyriausybė drąsiais veiksmais sugebėjo pasiskolinti“, – kalbėjo jis.

Tuo tarpu premjeras dar kartą pabrėžė, jog Lietuva niekada nesakė griežtai atsisakanti skolintis iš TVF, tačiau to dar neprireikė.

„Mes niekada nesame pasakę „ne“ TVF, tiesiog iki šiol mes nematėme poreikio teikti paraišką ir iš TVF prašyti finansų“, – tvirtino A. Kubilius.

DELFI primena, kad premjeras yra parengęs straipsnį, kuriame peikia lietuvių nuomonę, jog Lietuvoje situacija yra blogiausia.

„Atskirų šalių skirtingi kritimo procentai, lyginant su Lietuva ar kitomis Baltijos valstybėmis, reiškia tik vieną, kad Baltijos šalys turėjo nukristi didesnį atstumą, nes per 2006-2008 m. laikotarpį sugebėjo aukščiau užlipti – taip įvyko su Baltijos valstybėmis, kuriose tais metais „augimo burbulas“ buvo didžiausias“, – dėstė A. Kubilius.

Straipsnyje jis taip pat tvirtino, kad Lietuvos eksporto, pramonės produkcijos ir mažmeninės prekybos įmonių apyvartos duomenys rodo, kad „ekonomikos susitraukimas, kurį stebėjome praeitų metų pabaigoje, šių metų pradžioje – jau pasibaigė“.

Patikslintais Statistikos departamento duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) sumažėjo 20,2 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu ketvirčiu. Tuo tarpu antrąjį šių metų ketvirtį lyginant su pirmuoju, šalies ekonomika augo 1,8 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją