Velykų sekmadienį, balandžio 4-ąją, nedirbs nė vienas didysis prekybos tinklas. Kai kur taip pat bus trumpinamas darbo laikas prieš šią šventinę dieną bei po jos.

Kaip anksčiau skelbta, „Maxima“ parduotuvės sekmadienį nedirbs, o pirmadienį, antrą Velykų dieną, dirbs kaip įprastai.

„Per Velykas, kaip ir didžioji Lietuvos dalis, ilsėsimės ir skirsime laiką pabūti su artimaisiais, kiek leis karantino sąlygos. Kviečiame pirkėjus į tai atsižvelgti ir kuo anksčiau planuoti šventinius apsipirkimus“, – pranešime cituojama „Maxima“ generalinė direktorė Jolanta Bivainytė.

Tuo pačiu primenam, kad jau kuris laikas dalies „Maxima“ parduotuvių darbo laikai karantino metu laikinai yra sutrumpinti.

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė Eltai anksčiau komentavo, kad sekmadienį tinklo parduotuvės nedirbs. Kitomis dienomis darbai vyks įprastai.

Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė komentare Eltai anksčiau sakė, kad ketvirtus metus iš eilės „Lidl“ parduotuvės pirmąją Velykų dieną nedirbs. Antrąją Velykų dieną visos „Lidl“ parduotuvės dirbs įprastu darbo laiku.

„Norfos“ prekybos tinklo atstovas Darius Ryliškis Eltai buvo nurodęs, kad per Velykų sekmadienį tinklo parduotuvės nedirbs, o dieną prieš šventes ir dieną po jų dirbs trumpiau: šeštadienį iki 20 valandos, o pirmadienį – nuo 9 iki 21 valandos.

Prekybos tinklas „Rimi“ informavo, kad pirmą Velykų dieną nedirbs nei viena „Rimi“ parduotuvė, o antrąją dieną dirbs įprastu grafiku. Tiesa, primenama, kad pratęsus karantiną, dalis prekybos tinklo „Rimi“ parduotuvių dirba trumpesnes darbo valandas.

Prieš šventes – didesnis dėmesys prekybos tinklams

Delfi primena, kad pirmadienį ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė komentavo, kad reikėtų ieškoti būdų „bruzdesį“ parduotuvėse prieššventiniu laikotarpiu – dėl to bus tariamasi su verslo asociacijomis ir ekspertų taryba. Jai kelia abejonių esamų reikalavimų laikymasis didelėse prekybinėse erdvėse.

„Pirmadienį rinksis ekspertų taryba, svarstysime, kokie galbūt dar kiti reikalavimai dėl saugumo galėtų būti nustatyti, turint omenyje, kad yra prieššventinis laikotarpis, kai žmonės skuba į parduotuves įsigyti maisto, galbūt didesniais kiekiais ir didesniais būriais. Matyt, kad taip pat reikia diskutuoti su prekybos įmonėmis ir aš kreipiuosi į ekonomikos ir inovacijų ministrę, kad taip pat tose diskusijose sudalyvautume, dėl papildomų saugumo priemonių žmonėms, kurie gali būriuotis didesniais skaičiais nei įprastai. Norėtųsi užtikrinti, kad tai savaime nebūtų kažkokia papildoma rizikos vieta“, – penktadienį Vyriausybės posėdyje kalbėjo I. Šimonytė.

Paklausta, kaip galėtų atrodyti nauji būriavimosi ribojimai, premjerė tikino, kad „tikrai dar reikia pasitarti ir pasikalbėti su ekspertais ir pačių įmonių atstovais“.

„Visi suprantame, kaip atrodo prieššventiniai laikotarpiai, turbūt ne kart matėme, daug žmonių nori būti toje pačioje vietoje, plotai yra riboti, reikalavimų laikomasi įvairiai. Tikrai mažose įmonėse, kuriose mažas plotas ir aiškiai parašyta, kiek žmonių gali būti patalpoje, taip ir būna. Didesnėse erdvėse ta kontrolė turbūt ne visada būna tokia, kokios mes norėtume. Reikės tartis ir kalbėti – ar reikia papildomų reikalavimų, ar galima tiesiog susitarti dėl to, kad esamų reikalavimų būtų skrupulingai laikomasi“, – penktadienį paaiškino I. Šimonytė.

Ji patikino, kad bus tariamasi su verslo asociacijomis, kokios papildomos sąlygos galėtų būti nustatytos, įvertinus tai, kad priešvelykinis laikotarpis „apsipirkimų požiūriu gali tapti intensyvesnis ir per tai padidinti rizikas, kurias reikia valdyti“.

„Labai norėčiau, kad mes išnaudotume šitą prieššventinį ir šventinį laikotarpį šiokiam tokiam stabtelėjimui ir tuo padėtume patys sau sumažinti trečios bangos aukštį“, – pabrėžė I. Šimonytė.

Antras visuotinis karantinas šalyje tęsiasi nuo pernai lapkričio 7 dieną, penktadienį jis pratęstas iki gegužės.