Konkurencijos taryba, išnagrinėjusi 2018 ir 2019 metų „Palink“ sutartis su tiekėjais, išsiaiškino, kad nors jose rinkodarai skirtas biudžetas buvo įvardytas kaip preliminarus, bendrovė elektroniniuose laiškuose reikalavo iš 7 tiekėjų iki metų pabaigos išnaudoti sutarto dydžio rinkodaros biudžetą.

Pasak tarybos, elektroniniuose laiškuose „Palink“ nurodydavo tiekėjams teikti pasiūlymus, kaip bus išleistas sutartyse nustatytas neišnaudotas rinkodaros biudžetas, reikalaudavo teikti būtent tokius pasiūlymus, kuriais būtų suspėjama iki metų pabaigos išnaudoti rinkodaros biudžetą, pateikdavo informaciją apie nepanaudotą biudžeto likutį. Tai, kad sutartyse nurodyto dydžio rinkodaros biudžetas buvo privalomas tiekėjams, patvirtina ir laiškai apie tiekėjų atžvilgiu galimas taikyti neigiamas priemones, pavyzdžiui, pirkimų stabdymą, didesnių kiekių atsisakymą šventiniu laikotarpiu, negalėjimą daryti pavienių akcijų.

Pasak tarybos, didelę rinkos galią turinčiai mažmeninės prekybos įmonei ir tiekėjui nėra draudžiama susitarti dėl preliminarios planuojamos rinkodaros biudžeto sumos, tačiau toks preliminarus susitarimas dėl faktiškai atliekamų mažmeninės prekybos įmonės veiksmų neturi tapti privalomu reikalavimu, kaip buvo minėtu atveju.

Sprendimas nustebino

Prekybos tinklo „Iki“, kurį valdo „Palink“, Komercijos ir rinkodaros tarnybos Bakalėjos, gėrimų ir ne maisto prekių departamento vadovas Mindaugas Tamošiūnas komentare Eltai teigė, kad Konkurencijos tarybos sprendimas nustebino.

„Nutarimas mus nustebino – pati Konkurencijos taryba tyrimo metu padarė išvadą, kad mūsų prekių pirkimo-pardavimo sutartys su tiekėjais nepažeidžia teisės aktų reikalavimų, o dėl kiekvienos marketingo paslaugos būdavo sudaromas atskiras rašytinis susitarimas. Taip pat tyrimo metu visi tiekėjai nurodė, kad nebuvo spaudžiami ar raginami išnaudoti preliminariai marketingo priemonėms planuojamą skirti sumą“, – komentare teigia M. Tamošiūnas.

Jis sakė, kad sprendimas, ar skųsti tarybos išvadą, bus priimtas susipažinus su nutarimu.

„Tyrimo metu bendradarbiavome su Konkurencijos tarybos atstovais, geranoriškai teikėme jiems informaciją. Išsamiai susipažinę su paskelbtu nutarimu spręsime, ar jį skųsime“, – sako M. Tamošiūnas.

Konkurencijos tarybos nutarimas per 30 dienų nuo jo priėmimo dienos gali būti skundžiamas Vilniaus apygardos administraciniam teismui.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)