„Jungtinės Karalystės rinka yra patraukli, moki, tradicinė ir imli, vadinasi, taikysimės. Rinkos praradimas nėra tikslas verslui. Tikslas yra prisitaikyti ir pagaminti tam tikrus produktus ir paslaugas, kad mes toje rinkoje būtume, o JK yra Lietuvos rinka“, – Eltai sakė R. Varkulevičius.

„Tai pakankamai pretenzinga, ne antrinė rinka, kur galima bet kokias prekes siųsti. Vadinasi, jeigu JK klientai tiek paslaugoms, tiek lietuviškoms prekėms tapo atviri, ir toliau tos prekės ir paslaugos ten keliaus“, – pridūrė rūmų prezidentas.

Jis taip pat teigė, kad dabartinėje situacijoje norėtųsi daugiau informacijos iš oficialių šaltinių.

„Stengiamės kuo daugiau turėti informacijos, ir jos niekada nebus per daug, jei ir mūsų Užsienio reikalų ministerija, ir atskirų šakų ministerijos daugiau pateiks informacijos, kaip sekasi ir kokios yra problemos, kokios yra sėkmės istorijos. Norėtųsi iš oficialių šaltinių daugiau informacijos“, – nurodė R. Varkulevičius.

Pasak jo, pasekmes dėl galutinio JK pasitraukimo iš bendrosios ES rinkos pirmiausia pajuto transporto sektorius, verslai taip pat susiduria su nežinomybe, kaštų augimu.

„Yra kaštų didėjimas, esanti tam tikra nežinomybė ir rizikos atsiradimas, kurios nebuvo, kai buvo pilnai laisvas prekių judėjimas ES, dabar JK rinka traktuojama kaip trečioji šalis. Kitas momentas yra ateitis, kuria linkme vystysis sutarimų įgyvendinimas, ar nebus taikomos netarifinės priemonės. Čia kalbu apie prekių ir paslaugų eksportą, kaip elgsis finansų rinkos, nes JK yra didelis pasaulinis centras kapitalo prekybai, tie dalykai yra labai svarbūs“, – sakė R. Varkulevičius.

Vis dėlto jis teigė, kad ilgiau nei metus po „Brexito“ kilę nesklandumai užtrukti neturėtų.

„Ji (situacija – ELTA) ilgiau nei metus neturėtų trukti, nes čia yra labai daug skaitmenizavimo procesų tobulinimo, žmogiškųjų faktorių, atskirų ginčų nagrinėjimo. Turbūt metų turėtų užtekti, gyvename moderniame pasaulyje, kas ir komunikaciniu atžvilgiu, ir sutarimo atžvilgiu yra svarbu. Pati JK turėtų būti suinteresuota mažesnės problematikos kiekiu, kadangi jiems ES rinka yra nepaprastai svarbi“, – teigė asociacijos prezidentas.

Jungtinė Karalystė nuo šių metų sausio 1 dienos paliko ES bendrąją rinką. Nors susitarta dėl prekybos be muitų ir kvotų, nuo Naujųjų metų vykdoma griežtesnė muitinės patikra.