„Mes negalime nereaguoti, jeigu ES bus duotas smūgis“, - sakė jis po susitikimo su JAV prekybos sekretoriumi Wilburu Rossu. Pasak B. Le Mair'o, kurio žodžius cituoja AFP agentūra, JAV planuojami muitai yra „nepagrįsti ir pavojingi“.

Paraginęs JAV partnerius „pademonstruoti išmintį“, Prancūzijos ministras pabrėžė, kad galutinis JAV sprendimas gali išprovokuoti konfrontaciją prekybos sektoriuje.

„Tai tik JAV valdžios prerogatyva - jiems spręsti, ar jie nori konflikto su savo didžiausiu partneriu“, - nurodė B. Le Mair'as.

JAV nuo kovo 23 dienos įvedė naujus importo muitus plieno ir aliuminio produkcijai : 25 proc. - plienui, 10 proc. - aliuminiui. Muitai galioja visoms šalims, kurios tiekia produkciją į JAV, tačiau kuriam laikui muitų galiojimas atidėtas Australijai, Argentinai, Brazilijai, Kanadai, Meksikai, Korėjai, taip pat ES šalims. JAV, žiniasklaidos teigimu, oficialaus Vašingtono pareiškimo dėl muitų aliuminiui ir plienui iš ES įvedimo laukiama ketvirtadienį, gegužės 31 dieną.

Atitinkama speciali išimtis ES baigia galioti penktadienį, ir, anot Vašingtono, bus pratęsta tik tuomet, jei ES pasiūlys konkrečių nuolaidų. Tačiau ES nenori leistis šantažuojama. Tuo atveju, jei išimtis nebus pratęsta, Briuselis jau pasirengė įvesti atsakomuosius muitus tokioms JAV prekėms, kaip viskis, motociklai ir džinsai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)