Ji nemano, kad laikina išimtis po birželio 1-osios vėl bus pratęsta, pareiškė komisarė antradienį Briuselyje susitikime su ES ministrais, atsakingais už užsienio prekybą. Ji patvirtino, kad ES dėl platesnio prekybos su Vašingtonu liberalizavimo kalbėtų tik tuomet, jei išimtys dėl muitų taikymo būtų ilgalaikės.

Birželio 1-ąją ES turi būti „pasiruošusi įvairiems scenarijams“, - kalbėjo komisarė. Ji antradienį informuos ministrus apie savo pokalbius su JAV užsienio prekybos sekretoriumi Wiburu Rossu. Jei ES gautų ilgalaikę išimtį, esą galėtų vykti derybos su JAV dėl prekybos. Šios galėtų paimti ir pramonines prekes, įskaitant automobilius.

ES šalių lyderiai savo viršūnių susitikime praėjusią savaitę patvirtino, kad neribota išimtis yra sąlyga deryboms dėl prekybos.

Katu Briuselis svarsto apie atsakomuosius muitus, jei ilgalaikė išimtis nebus suteikta. Europos Komisijos parengtas sąrašas apima 2,8 mlrd. eurų vertės amerikietiškas prekes. Be kita ko, tai būtų apelsinų sultys, riešutų sviestas, „Levi's“ džinsai, „Burbon“ viskis ir „Harley-Davidson“ motociklai.

JAV nuo kovo 23 dienos įvedė naujus importo muitus plieno ir aliuminio produkcijai - 25 proc. plienui ir 10 proc. aliuminiui, jie galioja visoms šalims, kurios tiekia produkciją į JAV, tačiau iki gegužės 1 dienos jų taikymas buvo atidėtas Australijai, Argentinai, Brazilijai, Kanadai, Meksikai, Korėjai, taip pat ES šalims. Gegužės 3 dieną paskelbta, kad muitų šioms valstybėms įvedimas atidėtas iki birželio 1 dienos. JAV praėjusį savaitgalį taip pat patvirtino suspendavusios muitų tarifus Kinijai.