Moteris teigia dėl prastų darbo sąlygų praradusi sveikatą, jai pripažintas invalidumas.

„Dirbau alkoholinių gėrimų skyriuje, vienu metu teko suktis prie trijų kasų. Mano darbas buvo sunkus, nuolat reikėjo tampyti sunkias butelių dėžes. Per mėnesį uždirbau tik 600 litų, iš visų pardavėjų-kasininkų mažiausiai“, – dienraščiui pasakojo L.Biriukienė.

Viršvalandžius dirbusiai kaunietei diagnozuota stuburo išvarža, ji aiškina, kad po trejų metų darbo „Norfoje“ tapo nedarbinga. Buvusi prekybininkė mano: jei bendrovėje būtų profsąjunga, ji galbūt apgintų darbuotojų interesus.

Darbdaviai gina pozicijas

Bendrovės „Norfos mažmena“ atstovas ryšiams su visuomene Darius Ryliškis dienraštį patikino, kad darbo sąlygos „Norfoje“ atitinka nustatytus reikalavimus. Medikų komisija esą išsiaiškino, kad L.Biriukienė profesine liga sirgo jau prieš įsidarbindama parduotuvėje.

„Iš darbo moteris atleista dėl kitokių darbo pažeidimų. Be to, vėliau jai buvo sudarytos sąlygos dirbti prie kasos stovint, bet ji nepasinaudojo tokia galimybe“, – komentavo bendrovės atstovas.

Paklaustas, ar bendrovės darbuotojai nežada kurti profsąjungos, kuri gintų jų interesus, pašnekovas atsakė, kad tokio bandymo kol kas nebuvo. Jei būtų sumanyta ją steigti, bendrovės vadovai esą neprieštarautų.

„Profsąjungos kūrimąsi gali stabdyti nemaža darbuotojų kaita. Tačiau atlyginimai mūsų bendrovėje pakankamai dideli, prekybininkams tenka mažesnis darbo krūvis nei kituose prekybos tinkluose“, – sakė D.Ryliškis.

Susidorojimo faktą neigia

Pirmieji iš didžiųjų prekybos tinklų į profsąjungą susibūrę „Iki“ darbuotojai pasiryžę kovoti ne tik dėl didesnių atlyginimų, bet ir siekti, kad su darbdaviu būtų pasirašyta kolektyvinė sutartis. Manoma, kad įgyvendinti tikslus bus lengviau, nes prie eilinių darbuotojų prisidėjo ir kai kurių parduotuvių direktoriai. Tačiau kitą dieną po profsąjungos įkūrimo viena jos valdybos narė, „Ikiuko“ parduotuvės direktorė, sulaukė netikėtos sankcijos – jai buvo pranešta, kad yra atleidžiama iš darbo. Profsąjungos vadovai mano, kad tai susidorojimas už organizacinę veiklą. Remiantis Darbo kodeksu, profesinės sąjungos valdybos nario atleidimas turi būti suderintas su profesine sąjunga.

„Kreipsimės į teismą ir sieksime įrodyti, kad kolegė buvo atleista neteisėtai“ – sakė „Iki“ valdančios bendrovės „Palink“ dirbančių prekybininkų profesinės sąjungos pirmininkas Valdas Vidugiris.

Atleido pagrįstai?

„Iki“ komunikacijos vadovas Tomas Vaišvila neigė, kad su „Ikiuko“ direktore buvo susidorota. Esą parduotuvės vadovė turėjo tris drausmines nuobaudas, ją jau buvo ketinama atleisti. „Paprasčiausiai sutapo laikas, susidorota tikrai nebuvo“, – dienraščiui aiškino „Iki“ atstovas. Jis taip pat patvirtino, kad jokių oficialių duomenų apie juridinį profesinės sąjungos įteisinimą negauta.

Kol kas profesinė sąjunga vienija 37 „Iki“ prekybos centrų Vilniuje darbuotojus. V.Vidugirio teigimu, prie jų turėtų prisidėti ir kituose miestuose esančių parduotuvių pardavėjos.

„Neketiname konfrontuoti su bendrovės vadovais, nenorime skaldyti kolektyvo. Siūlome kartu dirbti ir gerinti įmonės įvaizdį“, – įrodinėjo profesinės sąjungos pirmininkas.

Sąjungų nebijo

Bendrovės „Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Viktorija Jakubauskytė sakė, kad pastarojo tinklo darbuotojai iniciatyvos kurti profsąjungą kol kas nerodo.

„Jei jie nuspręstų tai daryti, darbdaviai nesipriešintų. Bendrovės vadovybė atliko darbuotojų nuomonės tyrimą ir išsiaiškino visas blogybes dėl darbo sąlygų ir santykių su darbdaviais. Bus stengiamasi daryti išvadas“, – teigė V.Jakubauskytė.

Darbuotojų sprendimo burtis į profsąjungą neignoruotų bei kliūčių nedarytų ir bendrovės „Rimi Lietuva“ vadovai. Tai patvirtino atstovė ryšiams su visuomene Rasa Juodkienė.

Būtinas juridinis statusas

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas Zenonas Mikutis pripažįsta, kad darbdaviams daug lengviau valdyti kolektyvą, kai nėra profsąjungos. Tačiau pirmą žingsnį žengę – įsteigę profesinę sąjungą – prekybos centrų darbuotojai neturi pamiršti žengti ir antro – įteisinti šį darinį.

„Jei darbdaviai piktybiškai norės kovoti su jomis, apsiginti bus galima tik teisinėmis priemonėmis, juridiškai viską teisingai įforminus. Įmonėje kuriant profsąjungą būtina ją įregistruoti vietos savivaldybėje. Jei ji jungia visoje Lietuvoje esančius padalinius, reikia įregistruoti Teisingumo ministerijoje“, – aiškino Seimo narys.