Seimas kovą žada svarstyti draudimus mažmeninės prekybos įmonėms dirbti sekmadieniais ir švenčių dienomis. Vasarą profesinių sąjungų užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad 70 procentų gyventojų pritartų, kad parduotuvės sekmadieniais nedirbtų.

Lenkijos patirtis rodo, kad draudimas dirbti sekmadieniais neatnešė tiek naudos kiek tikėtasi. Lenkijos verslininkų ir darbdavių sąjungos teigia, kad jos duomenimis, keliolika tūkstančių smulkių parduotuvių dėl to buvo priverstos užsidaryti.

Pasak Lenkijos premjero Mateuszo Morawieckio, vyriausybė analizuoja situaciją ir artimiausiu metu priims sprendimą, ką daryti toliau. LRT RADIJO bendradarbė Varšuvoje Nijolės Druto sako, kad daugėja įrodymų, jog tokia tvarka nepasiteisino nei ekonominiu, nei politiniu požiūriu.

„Ekspertai atkreipia dėmesį, kad nors įstatymu siekta padėti mažoms lenkų šeimyninio verslo parduotuvėms atlaikyti užsienio kapitalo prekybos tinklų konkurenciją, tačiau sėkmingiausiai prie apribojimų prisitaikė žemų kainų parduotuvių tinklai – „Lidl“ ir „Biedronka“. Jos tai padarė kas šeštadienį organizuojamomis žemų kainų akcijomis, asortimento įvairove. Jos pratina lenkus apsipirkinėti šeštadieniais, dėl ko sekmadienį galinčios dirbti parduotuvėlės lieka be pirkėjų“, – pasakoja N. Druto.

Lietuvos smulkieji prekybininkai pritaria, kad įvedus draudimus greičiausiai didžiausia žala būtų padaryta mažosioms parduotuvėms. Didieji prekybininkai situaciją vertina nevienareikšmiškai, o profesinės sąjungos palaiko nedarbo sekmadieniais idėją.

Lenkijos gyventojų apklausa parodė, kad du trečdaliai mano, jog prekybos sekmadieniais ribojimas pažeidžia jų, kaip vartotojų, laisvę. Kai kuriose Europos šalyse, pavyzdžiui, Švedijoje, Vokietijoje, parduotuvės sekmadieniais nedirba jau seniai.