Tačiau, kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios“, dalis jų skundžiasi, kad grynuosius pristatančios įmonės jau dabar teikia pasiūlymus su gerokai didesniais nei įprasta teikiamų paslaugų įkainiais.

Didžiausi iššūkiai prekybininkų laukia pirmosiomis sausio savaitėmis po euro įvedimo, kuris numatomas 2015-ųjų sausio 1-ąją, kai pirkėjai galės atsiskaityti abiem valiutomis, o pardavėjai privalės grąžą duoti eurais.

"Euro įvedimo laikotarpiu su inkasavimo tarnybomis planuojame pasirašyti papildomas sutartis, kuriose bus numatytos ir galimos išaugsiančios rizikos bei jų valdymas", - sakė "Maximos LT" generalinis direktorius Arūnas Zimnickas.

Jo įsitikinimu, su didžiausiais iššūkiais prekybininkai susidurs per pirmąsias 15 kalendorinių dienų po euro įvedimo.

"Parduotuvėse turėsime atlikti ir pinigų keitimo funkciją, tai iš mūsų pareikalaus papildomų techninių, fizinių ir finansinių išteklių. Jau dabar planuojame eurų, skirtų grąžai atiduoti, poreikį tinklo parduotuvėse", - teigė prekybos tinklo "Maxima" vadovas.

Šiuo metu prekybos centruose apie 70-80 proc. operacijų atliekama grynaisiais pinigais, o įvedus eurą jų poreikis gali išaugti 3-5 kartus. Tačiau, pasak A. Zimnicko, "kaimynių šalių patirtis rodo, kad euro įvedimas gali pakoreguoti šiuos įpročius, nes atsiskaitant elektroninėmis priemonėmis išvengiama valiutų keitimo ar dviejų valiutų keliamos sumaišties piniginėse, klientams tampa paprasčiau valdyti savo biudžetą".

Jo teigimu, panaši situacija prieš kelis mėnesius buvo ir Latvijoje: kol rinkoje cirkuliavo abi valiutos, atsiskaitymai bankų kortelėmis išaugo daugiau nei dešimtadaliu.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)