Tačiau bręstant ekonominei krizei situacija pasikeitė. Jau dabar aišku, kad šiemet prekybos tinklų durys per šventes pirkėjams bus atviros.

Pasak Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomojo direktoriaus Mariaus Busilo, esant sudėtingai ekonominei situacijai ir sumažėjus prekybai, klausimų apie galimybę nedirbti švenčių dienomis nekyla.

"Kol kas apie tai dar niekas nekalba. Šiemet veikiausiai kiekvienas prekybos tinklas elgsis savo nuožiūra. Stebint tai, kas vyksta šiuo metu, tampa aišku, kad sprendimas nedirbti būtų visiškai netinkamas. Tokio reiškinio, kad masiškai nedirbtų visos parduotuvės, tikrai nebus", – tvirtino M.Busilas.

Pasak jo, kiekvienam prekybininkui dabar labiau rūpi ne laisvadieniai, o kaip pritraukti kuo daugiau klientų ir padidinti apyvartą.

Darbuotojai dirbti sutinka

Anot M.Busilo, jei pernai prekybos tinklai nedirbo, nes darbdaviai norėjo dovanoti laisvadienius savo darbuotojams, šiemet atsižvelgta tik į vartotojų poreikius.

"Juk visada žmonėms prireikia kažko nusipirkti, ko jie negaus degalinėse. Atsižvelgiant į tai nuspręsta dirbti. Žinoma, kad nebūtų nuostolinga, galbūt veiks ne visos parduotuvės – bus uždarytos tos, į kurias įprastai užsuka mažiausiai klientų", – įsitikinęs M.Busilas.

Pasak pašnekovo, šiemet tam neprieštarauja ir darbuotojai, kurie švenčių dienomis dirbti sutinka. "Žmonės patys nori dirbti. Atėjo metas, kai kiekvienas saugo savo darbo vietą", – tikino M.Busilas.

Dirbs trumpiau

Bendrovės "Maxima LT" atstovės spaudai Renatos Saulytės teigimu, sprendimas dirbti per šventes buvo priimtas ilgai nedvejojant.

"Patirtis parodė, kad nemaža dalis pirkėjų ir švenčių dienomis nori apsipirkti", – teigė atstovė.

Tačiau dirbs ne visos parduotuvės, o tik tos, į kurias mikrorajonų gyventojams užsukti patogiausia.

"Siekiame, kad pirkėjams nereikėtų vykti į kitą miesto galą, o parduotuvėje jie rastų optimalų būtiniausių prekių asortimentą", – paaiškino R.Saulytė.

Pasak jos, parduotuvių darbo laikas švenčių dienomis bus sutrumpintas.

Priklausys nuo konkurentų

Kitų prekybos tinklų atstovai teigė darysiantys taip pat. Vienintelio prekybos tinklo "Iki" atstovas spaudai Tomas Vaišvila patvirtino, kad visos šio tinklo parduotuvės tikrai nedirbs pirmąją 2009 metų dieną.

"Sausio 1-ąją nedirbame jau kone dešimt metų, todėl nedirbsime ir šiemet. Galbūt daug prarandame, tačiau tai mūsų tradicija, kurios negali pakeisti jokios ekonominės krizės", – paaiškino T.Vaišvila.

Pašnekovas tikino, kad "Iki" darbas per Kalėdas priklausys tik nuo konkurentų. Jei ir kiti prekybos tinklai nedirbs, šio tinklo parduotuvės taip pat mielai neveiktų. "Kol kas negirdėjau, kad apie tai būtų diskutuojama, todėl labai abejoju, kad kas nors panašaus, kaip pernai, būtų ir šiemet. Tačiau jei visi nedirbtume nors vieną dieną, tai būtų savotiška darbdavių padėka darbuotojams, suteikiant jiems poilsio dieną", – pabrėžė T.Vaišvila.