Pardavėjai – paklausiausi darbuotojai

Tai, jog kyla darbuotojų, galinčių dirbti mažmeninėje prekyboje, paklausa rodo ir darbo biržos duomenys. „Mažmeninėje prekyboje 2011 m. sausio ir spalio mėnesiais buvo 16,5 tūkst. laisvų darbo vietų, 2012 m. sausio ir spalio mėnesiais – 19,1 tūkst. , t. y. 2,6 tūkst. daugiau“, - duomenimis dalijosi Lietuvos darbo biržos komunikacijos specialistė Milda Jankauskienė. Šioje srityje didžiausias trūkumas buvo jaučiamas pardavėjų, pardavėjų kasininkų ir pardavėjų konsultantų pozicijoms užimti.

Būtent pardavėjo profesija darbo rinkoje išlieka paklausiausia – vien per darbo biržą ieškoma daugiau nei trijų šimtų šios profesijos atstovų. Šiuo metu „Maxima“ internetinėje svetainėje galima rasti apie 80 darbo pasiūlymų, „Iki“ - dvidešimt keturis, „Norfoje“ - tris, o „Rimi“ atstovai sako, jog ieško apie dvidešimties darbuotojų. Įvairius darbus parduotuvėse dirbti galintys žmonės reikalingi ir kitur – pavyzdžiui, „Senukai“ savo tinklalapyje pateikia 38 darbo pasiūlymus.

Nedirba dėl mažo atlyginimo

Andrius Francas
Įdarbinimo specialistų manymu, priežasčių, kodėl prekybos centrams stringa darbuotojų, yra kelios. „Prekybos centrai ieško darbuotojų dėl to, kad jie yra jautriausi atlyginimų prasme. Ne paslaptis, kad jų atlyginimai vieni žemiausių, o jų darbas pakankamai sudėtingas, - kalbėjo personalo atrankos agentūros „Alliance for recruitment“ plėtros direktorius Andrius Francas. - Didžiausias klausimas yra tas – žmonių norinčių ir galinčių dirbti yra, tik klausimas koks atlyginimas yra mokamas“.

Remiantis Lietuvos darbo biržos tinklalapyje esančiuose skelbimuose pateiktais duomenimis, prekybos centrų darbuotojų algos – išties nedidelės. Pavyzdžiui, „Norfos mažmena“ pardavėjui šiuo metu siūlo minimalią algą, bendrovė „Palink“, kuriai priklauso „Iki“ parduotuvės pardavėjui kasininkui – taip pat.

Linos Čirvinskaitės, „Personalo valdymo inovacijos“ direktorės manymu, dabar darbuotojų trūkumas jaučiamas dėl krizės metu vykdytų atleidimų. „Krizės laikotarpiu prekybos centrai itin sumažino darbo vietų skaičių. Anksčiau prekybos centruose dominavo nekvalifikuoti darbuotojai, nes buvo siekiama mokėti kuo mažesnį atlyginimą. Dabar prekybos centrai moka didesnį atlyginimą, bet ir iš darbuotojų tikisi ne tik gerai atlikto „techninio“ darbo, bet ir malonaus ir kokybiško aptarnavimo, mokėjimo spręsti konfliktines situacijas, gebėjimo įtakoti klientą, kad jis nupirktų ne tik tai, ko jis nori, bet ir tai, ko neplanavo“, - sakė ji.

Pasak M. Jankauskienės, prekybos centruose dirbsiančių žmonių paiešką lemia pačių darbuotojų nepastovumas. „Daugiausiai naujų darbuotojų ieškoma dėl jų kaitos“, - kalbėjo specialistė. Ji paminėjo, jog dažniausiai, pavyzdžiui, kasininko darbą renkasi vyresnio amžiaus moteris, o jaunimas dirbti prekybos centruose nebijo, bet daug lengviau tokį darbą pakeičia į kitą.

Darbuotojų reikia artėjant šventėms

Raminta Stanaitytė-Česnulienė
Patys prekybos centrų atstovai nesako, jos pajuto išskirtinį darbuotojų trūkumą. „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovės Ramintos Stanaitytės – Česnulienės teigimu, įtakos išaugusiai darbuotojų paieškai turi ir artėjantis šventinis laikotarpis. „Šiuo metu ieškome 20 pardavėjų. Tačiau tai daugiausiai susiję ne su situacija rinkoje, bet su artėjančiu šventiniu laikotarpiu, kurio metu poreikis papildomiems darbuotojams smarkiai išauga. Ryškaus darbuotojų sumažėjimo pastaruoju metu nepajutome. Tai dažnai turi ryšį su sezonu ar viena, kita emigracijos banga“, - sakė ji.

Jai pritarė ir Maxima“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė. „Šiuo metu darbuotojų kaita yra gerokai mažesnė, nei 2007-2008 metais. Mes pastebime ir daugiausia ruošiamės sezoninei kaitai - nemažai norinčių užsidirbti užsienyje iš Lietuvos išvyksta šiltuoju periodu, o žiemai grįžta į Lietuvą ir darbo ieško čia“, - sakė ji.

Tuo metu „Norfa“ atstovas spaudai Darius Ryliškis kalbėjo, kad jie su darbuotojų trūkumu apskritai nesusiduria. „Negalėtume pasakyti, kad bendrovei trūksta darbuotojų, išskyrus kasininkų pareigybę. Turbūt galėtume pasakyti, kaip ir daugelis šalies darbdavių, kad trūksta gerų, motyvuotų darbuotojų, - sakė jis. - Darbuotojų kaita yra didesnė Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Rajonuose žmonės labiau brangina darbo vietą, tad ir kaita ten gerokai mažesnė“.

Darbuotojai – dėl plėtros

Prekybos centrų atstovai taip pat pastebi, jog nuolatinę darbuotojų paiešką lemia srities specifika. „Mažmeninės prekybos specifika ir tendencijos panašios ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje - tai viena iš sričių, kur darbuotojų kaita yra didžiausia. Tai yra dėl keletos priežaščių: nereikalaujantis specifinių įgūdžių ir žinių darbas lemia lengvesnį judėjimą iš vienos įmonės į kitą ir mažesnį darbuotojų lojalumą. Taip pat nemažai studentų, jaunų žmonių savo darbo karjerą pradeda nuo prekybos sektoriaus - vieni, užsidirbti, kol studijuoja, kiti - įgyti praktikos ir patirties. Vėliau, įgijus išsilavinimą arba pradinę darbo patirtį ieškoma galimybių karjerai ir kitose srityse, tiesiogiai susijusiose su specialybe“, - sakė R. Stanaitytė – Česnulienė.

Vis tik, vienas iš jų paminėtų veiksnių – ir plėtra, dėl kurios naujuose prekybos centruose stinga darbuotojų. „Bendrai mažmeninės prekybos rinkai išaugusį poreikį lėmė emigracija, šventinis laikotarpis. Asmeniškai „Rimi“ - nauji plėtros planai ir su tuo susijęs poreikis turėti daugiau darbuotojų. Vienam naujam dideliam prekybos centrui reikia šimto, šimto penkiasdešimties naujų darbuotojų. Planuojame naujų prekybos centrų atidaryti kitais metais. Didžiausią trūkumą pajutome mažiausiai kvalifikuotų prekybos centrų darbuotojų", - sakė R. Stanaitytė – Česnulienė.

Jai pritarė ir O. Malaškevičienė. „Darbuotojų paieškas daugiausia įtakoja prekybos tinklo plėtra. Šiemet daugiausia ieškome darbuotojų didmiesčiuose - Vilniuje, Klaipėdoje, Kaune. Šiemet Kaune atidarėme 3 naujas parduotuves, o vieną parduotuvę atnaujinome gerokai praplėsdami, todėl šiame mieste darbuotojų ieškojome itin aktyviai. Vien Kaune prie mūsų komandos šiemet prisijungė 120 naujų darbuotojų“, - sakė ji.

Valdas Lopeta
„Pirkėjų srautas, poreikis greitam bei kokybiškam aptarnavimui ir pačių „Iki“ parduotuvių skaičius nuolat auga, todėl jaučiame ir poreikį papildyti komandą naujais kolegomis. Dėl savo veiklos specifikos daugiausia pareigybių siūlome prekybos padaliniuose, tačiau šiuo metu kelios laisvos pozicijos yra ir biure“, - teigė ir „Iki“ atstovas Valdas Lopeta.

„Maximos“ atstovė patikino, kad, pavyzdžiui, šiuo metu prekybos tinklas ieško daug darbuotojų būtent gamybos srityse, nes atidaroma nauja parduotuvė. „Tinkamą darbuotoją surasti nėra paprasta. Kasininkų, kurių mums daugiausia ir reikia, Lietuvoje apskritai niekas neruošia, todėl surasti žmogų, turintį patirties ar bent teorinį pasiruošimą yra keblu. Dažniausiai priimame nepatyrusius žmones, kuriuos patys ir apmokome darbo specifikos. Ieškančiųjų darbo skaičius priklauso nuo skelbiamos atrankoje pareigybės – aukštesnės kvalifikacijos darbuotojų visuomet yra mažiau, labai specifinių įgūdžių turinčių, pvz. maisto gamybos technologų – ypatingai mažai“, - kalbėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (499)