Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas teigė, kad su verslo atstovais buvo tartasi dėl galimo minimalaus atlyginimo didinimo, tačiau diskusijos buvo vienpusės ir į verslo atstovų nuomonę nebuvo atsižvelgta.

„Pakalbėjęs su prekybininkais, matau, kad 1000 Lt riba jiems yra skausminga, bet išgyvenama. Itin šis sprendimas sunkus smulkiems prekybininkams – regionams, kaimams, kur didžioji dalis yra smulkaus verslo“, - kalbėjo asociacijos atstovas.

Laurynas Vilimas
Pasak L. Vilimo, didesnį nerimą kelia valdančiosios daugumos pasisakymai, kad 1000 Lt minimalus atlyginimas nėra riba. „Kalbama ir apie 1500, ir apie 1700 Lt kadencijos pabaigoje. Visų pirma reikia sulaukti šio sprendimo pasekmių ir žiūrėti, kokia bus infliacija“, - nerimavo Prekybos įmonių asociacijos direktorius.

Kaimo parduotuvės dirbs trumpiau arba pasitrauks į šešėlį

Lietuvos kooperatyvų sąjungos generalinio direktoriaus pavaduotojas Raimondas Koreiva teigė, kad minimalaus atlyginimo pakėlimas palies apie 80 proc. jo atstovaujamo verslo darbuotojų.

„Kalbame apie parduotuves regionuose ir kaimuose, kur gyventojų pajamų lygis tikrai labai mažas. Šios vietovės yra paveiktos emigracijos, visuomenės senėjimo. Ten daugiausia gyvena pensininkai arba asmenys, kurie gauna socialines pašalpas“, - situaciją nupiešė R. Koreiva.

Pasisakymus, kad tereikia palaukti keletą mėnesių po minimalaus atlyginimo padidinimo, kol pinigai pradės grįžti patiems prekybininkams, kooperatyvų sąjungos direktoriaus pavaduotojas vadino optimistiniais.

„Kaimo vietovėse dirbančių žmonių yra mažuma, todėl tai mūsų tiesiogiai nepalies. Keista Vyriausybės programoje matyti punktus apie kaimo vietovių infrastruktūros gerinimą, smulkiojo verslo palaikymą“, - tęsė R. Koreiva.

Pasak kooperatyvų sąjungos atstovo, jau dabar skaičiuojama, kiek parduotuvių regionuose teks uždaryti: „Tai nebus masiniai uždarymai, bet skaičiuojama keliomis dešimtimis“.

Kaip vieną iš galimų reakcijų padidėjusiam minimaliam atlyginimui, R. Koreiva paminėjo parduotuvių darbo laiko trumpinimą.

„Be organizuotų struktūrų yra ir pavienių parduotuvių. Labai didelė tikimybė, kad ten formuosis nauja šešėlio banga – bus bandoma priversti darbuotojus dirbti ne pilnu etatu“, - spėjo jis.

Kaip išeitį, R. Koreiva siūlė diferencijuoti mokesčius tarp stambaus ir smulkaus verslo arba minimalaus atlyginimo didinimą daryti palaipsniui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)