Lietuvos prekybos įmonių asociacijos direktorė Rūta Vainienė sako, kad prekybininkams priimtiniausi būtų ribojimai, taikomi bendram, o ne prekybos plotui. Tokias pastabas asociacija pateikė ir Vyriausybei.

„Mūsų nuomone, logiškesnis apibrėžimas būtų bendrasis plotas visai prekybai, kaip prekybos centruose, šiam projektui teikėme pastabas. Prekybinis plotas – paprastos maisto prekių parduotuvės jį nesudėtingai pritaikys, bet būtų problemų su jo taikymu prekybos centruose“, – BNS sakė ji.

Lietuvos smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė sako, kad riboti plotą verslui nebūtų sudėtinga, o užsikrėtimų skaičių, tikėtina, sumažintų efektyviau nei galimybių pasas.

„Manau, kad tas galimybių paso sustabdymas – didelis dalykas, nes jis tiesiog nebeveikia, jis veikia gal net priešingai, o kas liečia ploto ribojimą, mes nebuvome prieš, jis ir dabar kai kur ribojamas, ir niekas neatsitinka. Dar geriau, kai tie žmonės stovi vienas nuo kito toliau“, – BNS sakė D. Matukienė.

„Dabar neribojama, bet ką rodo susirgimų skaičiai – kad šiandien 12 tūkst. užsikrėtusių. Tie, kurie turi galimybių pasus, eina visur ir neribojamas plotas, tai gal tas ribojimas kaip tik padarytų įtaką, kad užsikrėtimų būtų mažiau“, – pridūrė ji.

D. Matukienė sako, kad dėl galimybių paso smulkiojo verslo apyvarta krito 30-50 proc., nes buvo galima aptarnauti mažiau klientų.

„Mūsų atstovaujamos nedidelės parduotuvytės ar kirpyklos, grožio salonai, jie visiškai tik su galimybių pasais, tai apie 50 proc. klientų tik galėjo priimti. Ir nelegalus darbas namuose, visa kita. Ploto ribojimai tikrai nėra sudėtinga, tuo labiau, didieji prekybos centrai turi sistemas, kuruos skaičiuoja ateinančius, o mažoje parduotuvėje ar kirpykloje ant durų kabės užrašas, kiek tuo metu gali patalpoje būti žmonių, ir viskas, ir čia nieko sudėtingo“, – kalbėjo ji.

Vyriausybei teikiamas projektas numato, kad vienam pirkėjui prekybos vietose turėtų būti užtikrinta ne mažiau kaip 15 kvadratinių metrų ploto.

Sveikatos apsaugos ministerija siūlo Vyriausybei atsisakyti galimybių paso nuo šio šeštadienio, grąžinti ploto apribojimus pirkėjams, riboti srautus masiniuose renginiuose.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)