„Mūsų įmonė užsiima automobilių kilimėlių gamyba. Be to, dar gaminame specialius užraktus sunkvežimiams. Jie – nuo įsilaužimų, degalų vagysčių, taip pat galime pasiūlyti užraktus konteineriams“, – tik mums atvykus ir prisėdus sako Romas.

Jis pasakoja, kad bendrai įmonė verslą pradėjo 1997-aisiais, todėl šiandien jau skaičiuoja 23-ečius įmonės veiklos metus, o joje dabar darbuojasi 30 darbuotojų.

Paklaustas, kaip atrodė verslo pradžia, vadovas sako, kad jį jis pradėjęs nuo prekybos turguje.

„Stovėdavome Gariūnuose. Prekiaudavome automobilių kilimėliais, kuriuos atsiveždavome iš Lenkijos, automašinų dalimis.

Iš pradžių prekiavau vienas, vėliau prisijungė svainis, o dar vėliau ir kitas kolega Stasys. Turguose stovėjome apie trejus metus“, – pasakoja jis, o pasiteiravus, kaip kilo mintis patiems imtis kilimėlių gamybos, sako, kad viskas įvyko labai natūraliai, tačiau pati nuosavo verslo pradžia lengva nebuvusi.

Jis pasakoja, kad iš pradžių, kai vyrai tik ėmėsi gamybos, viskas vyko Romo namuose. Pirmiausia jie gamino visai ne kilimėlius, o, kaip sako, „kepė gumas“ – guminius purvasaugius, pusašių apsaugas.

UAB „Arostė“

„O tekstilinius kilimėlius pradėjome gaminti 2004 m.“, – sako Romas.

Jis atsimena, kad pačioje pradžioje jiems reikėjo išsimatuoti galybę automobilių, kad pasidarytų kilimėlių lekalus, o šiandien vyrai juos parduodantys tiek Lietuvoje, tiek Estijoje, Latvijoje ir Lenkijoje.

Romas užsimena, kad šiuo metu įmonė gyvena kraustynių nuotaikomis, mat šias patalpas, kuriose lankomės, įmonė nuomojasi nuo 2008-ųjų, tačiau visai netrukus jau išsikraustys į nuosavas, kuriose tęs gamybą.

Sunkiausia, kaip teigia, per visus 23-ejus įmonės veikimo metus, verslininkams buvę visi kriziniai laikotarpiai, įskaitant ir dabartinę koronaviruso pandemijią.

„Kas liečia COVID-19 gamybą, tai metalo gamyba stipriai sustojo, nes visi mūsų klientai, pervežimo įmonės, nedirbo ir buvo sustabdę veiklą.

O kas liečia kilimėlius, šioks toks judėjimas buvo. Per tą laikotarpį dar pradėjome gaminti ir medžiagines daugkartines kaukes. Per dieną gamindavome apie 1 tūkst. vienetų, dabar turime ir atsargų. Jas mes prekiaujame per interneto prekybos portalus, automobilių dalių įmones“, – sako jis.

Romas užsimena, kad būtent apsauginių kaukių gamyba karantino metu įmonei padėjo išsaugoti darbo vietas.

„Mintis gaminti kaukes kilo iškart, kai buvo paskelbtas karantinas, bet sakyčiau, kad idėja pasiteisino.

Tiesa, ne dėl to, kad tai mums buvo finansiškai naudinga, bet kolektyvas turėjo ką veikti, nebuvome nukabinę nosių. Pardavimai tada buvo momentiniai, labai staigūs, labai dideli, o paskui taip pat staigiai ir nukrito.

Kai kaukės dabar neseniai vėl buvo grąžintos, paklausą jaučiame ir šiandien“, – atvirai sako jis.

Romas mus vedasi ir į automobilių kilimėlių gamybos patalpas. Jose kiekvienas darbuotojas turi savo konkrečią užduotį, vienas pjausto žaliavą, kitas – apsiuvinėja ir t.t.

Patalpoje matyti ir daugybė medinių kilimėlių lekalų.

UAB „Arostė“

„Bijau apsimeluoti, bet jų 1,5-2 tūkst.“, – paklaustas nepasimeta jis ir patikslina, kad seniausi – Žigulio ir Volgos lekalai.

„O čia aukšto dažnio presas, su kuriuo pridedame padelius ant kilimėlių“, – rodo Romas ir bendrai pasakoja, kad per dieną įmonė pagamina apie 200 kilimėlių komplektų.

Kadangi įmonėje galima užsisakyti ir individualius kilimėlius, verslininkas sako, kad pats įdomiausias užsakymas buvęs, kada buvo paprašytas pagaminti baltus kilimėlius.

„Šiaip mėlyni dar būna, raudoni. Būna, moterys prašo padaryti ir su įvairiausiais raštais, tarkime, gėlėmis“, – su šypsena sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)