LAT galutine ir neskundžiama nutartimi atmetė už sukčiavimą prekiaujant klastotomis prekėmis bei nusikalstamu būdu įgyto turto legalizavimą nuteistų asmenų skundus.

Du šios grupės nariai taip pat nuteisti už didelės vertės turto pasisavinimą, vienas asmuo – ir už didelės vertės turto iššvaistymą.

Turtinę žalą jie turės atlyginti dviem Lietuvos ir vienam Lenkijos juridiniam asmeniui.

„Prokurorams pavyko įrodyti, jog prekiaudami klastotais gaminiais organizuotos grupės nariai ne tik pažeidė ekonomikos bei verslo tvarką, bet ir padarė sunkius nusikaltimus – sukčiavo bei įgyvendino sudėtingas pinigų plovimo schemas“, – pranešime sako ikiteisminiam tyrimui vadovavusi ir valstybinį kaltinimą byloje palaikiusi Generalinės prokuratūros prokurorė Jolita Kančauskienė.

Baudžiamosios bylos duomenimis, organizuotoje grupėje veikę asmenys 2006 – 2007 metais Lietuvos ir Lenkijos įmonėms pardavė didelius kiekius klastotų prekių: svetimais prekių ženklais pažymėtų šampūno bei vandens minkštiklio automatinėms skalbimo mašinoms.

Penkias stambias prekių pardavimo operacijas jie įvykdė nuslėpę nuo perkančių įmonių, kad prekės yra klastotos.

Į šią nusikalstamą veiklą buvo įtraukti septyni juridiniai asmenys, veikę kaip priedangos įmonės, keturios jų teismo nuosprendžiu likviduotos. Sandoriai tarp priedangos įmonių sudarytos ir siekiant legalizuoti nusikalstamu būdu įgytas lėšas.

„Ikiteisminio tyrimo metu buvo išsamiai ištirta kelių Vilniaus ir Kauno įmonių, dalyvavusių šiuose nusikaltimuose, veikla. Nustatyti buhalterinės apskaitos tvarkymo pažeidimai, dokumentų klastojimo faktai, pinigų plovimo schemos, imituojant nekilnojamojo turto pirkimo-pardavimo sandorius, o taip pat – įžūlūs piniginių lėšų pasisavinimo ir iššvaistymo faktai“, – teigia prokurorė.

Organizuotos grupės veikla sustabdyta 2007 metais, kai policijos pareigūnai mėgintus parduoti produktus sulaikė. Į rinką nepateko daugiau kaip 90 tūkst. buteliukų šampūno ir 40 tūkst. dėžučių vandens minkštiklio.

„Nusikalstamos veikos mastai buvo įspūdingi, todėl siekta išsamiai ištirti visus organizuotos grupės padarytus nusikaltimus. Renkant ir fiksuojant įrodymus surinkta ir teismui perduota daugiau kaip 60 tomų bylos medžiagos“, – sakė J. Kančauskienė.

Baudžiamoji byla teismui perduota 2011 metais. Vilniaus apygardos teismas 2016 metų gegužės 18 dieną visus aštuonis organizuotos grupės narius pripažino kaltais ir skyrė jiems laisvės atėmimo bausmes nuo vienų metų aštuonių mėnesių iki trijų metų aštuonių mėnesių.

Lietuvos apeliacinis teismas pernai balandžio 15 dieną paliko galioti apkaltinamąjį nuosprendį. Nesutikdami ir su šiuo sprendimu, nuteistieji ir jų gynėjai Lietuvos Aukščiausiajam teismui pateikė kasacinius skundus.

Pasak prokurorės, procesas šioje byloje užtruko ne tik dėl kaltinimų apimties, bet ir dėl pačių kaltinamųjų vengimo dalyvauti teismo posėdžiuose.

„Kaltinamieji teikė pašymus atlikti papildomus klastotų prekių ekspertinius tyrimus, kurie dėl prekių ženklų tyrimų specifikos negalėjo būti atlikti Lietuvos ekspertinėse įstaigose. Papildomi prekių tyrimai buvo atliekami pasitelkus Lenkijoje, Prancūzijoje bei Didžiojoje Britanijoje esančių oficialių prekių gamintojų atstovus. Tiek pirminių, tiek papildomai atliktų tyrimų rezultatai patvirtino, kad visi ištirti gaminiai buvo žinomų prekių ženklų produktų klastotės“, – sakė ji.

Teismas nustatė, kad nuteistieji turės atlyginti ir daiktinių įrodymų saugojimo išlaidas, kurias patyrė Lietuvos valstybė – beveik 27 tūkst. eurų.

Šiam sprendimui pritardama LAT teisėjų kolegija pažymėjo, kad nuteistieji viso proceso metu prašė papildomai ištirti šampūno ir vandens minkštiklio pakuotes bei turinį.

Atsižvelgiant į jų prašymus bei siekiant užtikrinti nuteistųjų galimybę įgyvendinti savo procesines teises, nauja ekspertizė buvo paskirta ir atlikta bylą nagrinėjant apeliacine tvarka, todėl prekės buvo laikomos policijos sandėliuose ir saugomos valstybės lėšomis.