Dažnam žmogui pažįstama situacija, kai laiku nesulaukus alimentų ar priteistos žalos atlyginimo, tekdavo ieškoti būdų, kaip priversti skolininkus vykdyti savo įsipareigojimus.

Registrų centro sukurta Antstolių informacinė sistema (AIS) siekia palengvinti šiuos neretai ilgai užsitęsiančius skolos išieškojimo procesus, perkeldama antstolių vykdymą į elektroninę erdvę.

Naudodamiesi elektroninės vykdomosios bylos paslauga, fiziniai ir juridiniai asmenys gali teikti prašymą antstoliams pradėti skolų išieškojimą internetu.

Sistemoje gavę pranešimą, antstoliai vykdomąsias bylas vykdo ir skolininkus informuoja taip pat elektroniniu būdu.

Tai gali padėti ne tik sutaupyti laiko, bet ir išvengti papildomų rūpesčių – prašymui pateikti tereikia teismo išduodamo elektroninio vykdomojo dokumento apie skolininkams priteistų įsipareigojimų vykdymą.

Elektroninės vykdomosios bylos paslauga leidžia su vykdymo proceso eiga ir vykdomosios bylos dokumentais susipažinti visoms proceso šalims – tiek išieškotojams, tiek skolininkams.

Antstolių informacinėje sistemoje vartotojai gali realiu laiku peržiūrėti bendrus vykdomųjų bylų duomenis: išieškotojo ir skolininko informaciją, bylos dokumentus, finansinę informaciją, antstolio atliktus vykdymo proceso veiksmus ir kt.

Išbandyti paslaugą galima apsilankius internetiniame tinklalapyje www.antstoliai.lt, prisijungus su elektroniniu ar mobiliuoju parašu arba per elektroninės bankininkystės sistemą.

Registrų centro duomenimis, per pastarąjį pusmetį elektroniniu būdu antstoliams pateikta beveik 2 tūkst. prašymų vykdyti elektroninį vykdomąją dokumentą.