VMI duomenimis, ketvirtadienio rytą per minutę pateikiama 10-20 deklaracijų, nuo vidurnakčio iki maždaug 10 val. jų pateikta apie 11 tūkst.

Daugiausiai daugiausiai gyventojų pateikti pajamų deklaracijas privalo dėl vykdytos individualios veiklos pagal pažymą arba verslo liudijimą, gautų turto nuomos, pardavimo pajamų. Pažymėtina, kad, pavyzdžiui, parduodant nekilnojamąjį turtą, tokia prievolė kyla neišlaikius turto nuosavybėje 10 metų, automobiliui – 3 metai.

Taip pat pajamų deklaracijas teikia tie gyventojai, kurie nori pasinaudoti GPM lengvatomis ir susigrąžinti dalį sumokėtų mokesčių.

Deklaruodami pajamas už praėjusius metus gyventojai gali susigrąžinti dalį mokesčių tokiais atvejais: - nepasinaudojo visu metiniu neapmokestinamu pajamų dydžiu (NPD) ar papildomu NPD už auginamus vaikus (įvaikius); - mokėję gyvybės draudimo ar pensijų įmokas; - mokėję palūkanas už būsto kreditą; - už pirmąjį aukštąjį mokslą.

Deklaracijas teikti galima iki gegužės 2 d.

Turtą už praėjusius metus šiemet privalo deklaruoti tie patys asmenys, kuriems ši prievolė galiojo ir pernai.

Turtą deklaruoti privalo šie asmenys: politikai, valstybės tarnautojai, Europos parlamento nariai, teisėjai, notarai, antstoliai, prokurorai, valstybinių aukštųjų mokyklų vadovai, viešųjų įstaigų, kurių steigėja ar dalininkė yra valstybė arba savivaldybė, vadovai, valstybės ir savivaldybės įmonių vadovai, valstybės ir savivaldybės įstaigų vadovai, pavaduotojai ir struktūrinių padalinių vadovai bei pavaduotojai, Respublikos Prezidento ar Seimo paskirtų valstybinių komisijų ir tarybų pirmininkai, jų pavaduotojai ir nariai, viešosios informacijos rengėjo ir skleidėjo tarybų ir valdybų nariai, vadovai, jų pavaduotojai, vyriausieji redaktoriai, jų pavaduotojai, redaktoriai, jų pavaduotojai bei jų šeimos nariai.

Reikalavimas deklaruoti turtą atsiranda ir tiems gyventojams, kurie nori gauti paramą būstui įsigyti ar išsinuomoti ir jų šeimos nariai.

VMI taip pat nurodo, kokį turtą turi deklaruoti politikai (sumokėję didesnį nei 360 eurų nario mokestį), valstybės tarnautojai ir kiti paminėti gyventojai:

- nekilnojamąjį daiktą, įskaitant ir nebaigtą statyti statinį;

- kilnojamąjį daiktą, jei šiam daiktui privaloma teisinė registracija;

- pinigines lėšas, jeigu jų suma didesnė nei 1500 eurų;

- paskolas ir negrąžintas lėšas, jei jų suma didesnė nei 1500 eurų;

- meno kūrinius, brangakmenius, juvelyrinius dirbinius, tauriuosius metalus, kurių vieneto vertė viršijo 1500 eurų;

- vertybinius popierius, jei jų bendra vertė viršijo 1500 eurų.

Deklaracijoje privaloma nurodyti ir Lietuvoje, ir užsienio valstybėse turimas turtas.

Pernai VMI sulaukė 1,2 mln. asmenų deklaracijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (134)