„Idex“ vadovas Thierry Franckas de Preaumontas sako, kad bendrovė yra strateginė investuotoja, planuojanti projektus 20-30-čiai metų.

„Mes esame strateginis planuotojas ir investuotojas, nes tokia mūsų verslo natūra. Mūsų verslas yra energetinė infrastruktūra ir ji vystoma ilguoju laikotarpiu. Tad jeigu mes investuojame, tai investuojame 20-30 metų“, – BNS sakė T. F. de Preaumontas.

Pasak jo, „Idex“ į tarptautinę plėtrą numato investuoti apie 200 mln. eurų, tačiau ši suma, pasak jo, gali keistis.

„Idex“ valdančios vienos didžiausių Europos investicijų bendrovės „Antin Infrastructure“ vyriausiasis partneris Stephane'as Ifkeras sako tikintis, kad investicija Lietuvoje taps platforma plečiantis į kitas Šiaurės regiono šalis.

„Visada teigėme, jog norime investuoti į „Idex“, kad ją paverstume platforma ne tik augimui Prancūzijoje, bet ir tarptautiniu mastu“, – BNS sakė S. Ifkeras.

„Mes šią investiciją panaudosime kaip platformą plėstis į visas Baltijos šalis, taip pat Suomiją, galbūt dalį Švedijos, Lenkiją“, – pridūrė jis.

T. F. de Preaumontas sako, kad „Idex“ planuoja plėstis tiek kurdama naują, tiek įsigydama jau pastatytą infrastruktūrą.

„Planuojame plėstis tiek taip, tiek taip. Tai gali būti plyno lauko investicija, bet taip pat ir įsigijimas“, – sakė „Idex“ vadovas.

„Mes turime pajėgumų įsigyti naujus objektus, kurie gali būti sujungti su turtu, kurį įsigijome iš „Danpower“. Mes norime turėti nedidelius objektus, kurie gamina šilumą. Tad tai bus mažesnės investicijos, tai nebus viena 200 mln. eurų investicija iš karto“, – pridūrė jis.

Dairosi investicijų ir kitose srityse

„Antin“ portfelyje yra ne vien investicijos į energetiką – bendrovė plėtoja įvairius infrastruktūros projektus, tai pat yra investavusi į medicinos, žvejybos verslą.

S. Ifkeras sako, kad bendrovė jau dairosi ir kitų projektų regione, nors Baltijos šalių jis nelaiko esmine kryptimi infrastruktūros investicijoms.

„Galime sakyti, kad Baltijos šalys nėra esminė infrastruktūros investicijų kryptis, nes rinkoje nebuvo labai daug veiklos. Lietuvoje buvo kalbama apie naują oro uostą, bet taip neatsitiko. Dabar yra didelių investicijų į geležinkelius, bet joms prireiks laiko“, – sakė „Antin“ atstovas.

„Tačiau mums tai („Danpower“ įsigijimas – BNS) yra svarbus pirmas žingsnis į regioną ir jeigu jis pavyks, esu tikras, kad žvalgysimės į kitus projektus. Mes, pavyzdžiui, jau domimės konkrečiais projektais Estijoje. Esu tikras, kad jei būsime matome, turėsime ne tik galimybių, bet ir apetito investuoti daugiau“, – kalbėjo jis.

„Idex“ atstovai Vilniuje susitiko ir su miesto meru Remigijumi Šimašiumi. Pasak T. F. de Preaumonto, bendrovė gali Vilniui padėti plėtojant išmanųjį miestą.

„Mes turime labai daug įgūdžių išmaniųjų miestų plėtroje, turime pajėgumų pagreitinant perėjimą prie atsinaujinančių šaltinių, naudojant išmaniuosius elektros tinklus“, – sakė jis.

90 proc. „Danpower Baltic“ akcijų „Idex“ įsigijo spalį. Bendrovė Lietuvoje veikia „Idex Baltic“ vardu.

„Antin“ bendrovę „Idex“ įsigijo pernai liepą. Ji yra investavusi į telekomunikacijų ir plačiajuosčio interneto bendroves Jungtinėje Karalystėje, JAV, Ispanijoje, Nyderlanduose ir Belgijoje, geležinkelio stočių infrastruktūrą „Italijoje“, didžiausią pasaulio lašišų žvejybos laivyną valdančią kompaniją Norvegijoje, medicinos diagnostikos laboratorijas Vokietijoje ir Belgijoje.

„Antin“ valdomi fondai per 12 metų pritraukė 9 mlrd. eurų, kuriuos investavo į 23 įmones.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)