Kalbėdamas verslininkams, kurie dalyvaus Rusijos ir Prancūzijos tarybos ekonomikos, finansų, pramonės ir prekybos klausymams sesijoje, kuri turi vykti Maskvoje, Prancūzijos ekonomikos ministras Emmanuelis Macronas pareiškė, kad Prancūzija tikisi sankcijų Rusijai atšaukimo. Jos buvo įvestos dėl įvykių Rytų Ukrainoje.

„Mes siekiame, kad atsirastų galimybė atšaukti sankcijas prieš Rusiją šią vasarą, jeigu bus laikomasi Minsko susitarimų“, – ministrą cituoja agentūra AFP.

Apie galimybę artimiausiais mėnesiais atšaukti sankcijas Rusijai Davoso forume praėjusį penktadienį, sausio 22 dieną, kalbėjo ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry. Pasak jo, tai bus įmanoma tuo atveju, jeigu visos šalys geranoriškai sieks spręsti Minsko susitarimų įgyvendinimo problemą.

Sausio 15 dieną JAV Valstybės departamento koordinatorius sankcijų klausimu Danielis Friedas, kalbėdamas Vašingtono universitete (JAV), apibrėžė galimo sankcijų atšaukimo parametrus. „Kai tik bus įgyvendinti Minsko susitarimai, konkrečiai surengti rinkimai Donbase, nutraukti kariniai veiksmai ir atkurta Ukrainos rytinė siena, sankcijos bus atšauktos“, – paaiškino jis.

Tą pačią dieną Kaliningrado srityje įvyko Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjo Vladislavo Surkovo susitikimas su JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland, kurio metu buvo aptartos Minsko susitarimų realizavimo perspektyvos. V. Surkovas kompromiso paieškas vykdant šiuos susitarimus pavadino „smegenų šturmu“ ir pabrėžė šių konsultacijų svarbą. Amerikiečių pusė taip pat pripažino šias derybas „konstruktyviomis“.

Sausio 11 dieną Kijeve lankėsi Rusijos kontaktinės grupės Ukrainos klausimu atstovas Borisas Gryzlovas, kuris derėjosi su antruoju Ukrainos prezidentu Leonidu Kučma, atstovavusiu savo šaliai Minske vykusiose derybose. Žiniasklaida taip pat išplatino informaciją apie tariamai vykusią uždarą asmeninį B. Gryzlovo susitikimą su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka. Vis dėlto, P. Porošenka šios informacijos nepatvirtino, apsiribodamas neaiškiu pareiškimu, kad susitikimas vyko ne „akis į akį“, o trišalėje grupėje.

Minsko susitarimuose numatytas visiškas Ukrainos valstybinės sienos kontrolės atkūrimas, taip pat kaip esminį elementą šalies decentralizavimą numatančios konstitucinės reformos Ukrainoje įgyvendinimas.

DELFI primena, kad plačios ekonominės sankcijos, nukreiptos prieš Rusijos bankininkystės, naftos ir gynybos sektorius, buvo paskelbtos po to, kai pernai liepą virš Rytų Ukrainos buvo numuštas oro bendrovės „Malaysia Airlines“ keleivinis lėktuvas. Dėl to incidento daugelis kaltino tame regione veikiančius prorusiškus sukilėlius, esą gavusius iš Maskvos galingų priešlėktuvinės gynybos sistemų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (844)