„Prancūzija nusprendė įrašyti Panamą į nebendradarbiaujančių šalių sąrašą, su visomis pasekmėmis, kurių bus tiems, kurie turi sandorių“ su šia vidurio Amerikos valstybe, pareiškė M.Sapinas parlamente.

Panama norėjo įtikinti mus, kad ji gerbia pagrindinius tarptautinius principus, – kalbėjo M. Sapinas. – Štai taip ji sugebėjo išvengti patekimo į juoduosius mokesčių rojaus sąrašus“.

Prancūzija 2012 metais buvo išbraukusi Panamą iš Nebendradarbiaujančių valstybių ir teritorijų (ETNC) sąrašo, kai abi šalys pasirašė sutartį dėl kovos su mokesčių vengimu.

Gruodį Finansų ministerija perspėjo „labai atidžiai“ stebinti pokyčius Prancūzijos ir Panamos santykiuose, kaltindama pastarąją, kad ši menkai reaguoja į prašymus atsiųsti informacijos.

Vadinamieji „Panamos popieriai“, masiškas slaptų ofšorinių finansinių sandorių su pasaulio lyderiais ir įžymybėmis nutekinimas, paskatino kelias šalis imtis specialių tyrimų.

Panama pernai birželį buvo tarp 30-ies vadinamųjų mokesčių rojų, kai Europos Komisija atskleidė savo planą rimtai kovoti su mokesčių vengimu tarptautinėse firmose.

Tačiau šių metų vasarį tarpvyriausybinė Finansinių veiksmų darbo grupė kovai su pinigų plovimu ir teroristų finansavimu (FATF) išbraukė iš „pilkojo sąrašo“ Panamą.

FATF pasveikino Panamą, kartu su Alžyrą ir Angola, padariusią „žymią pažangą“ toje srityje.

Antradienį naujienų agentūros AFP paklausta FATF sakė tebesilaikanti savo požiūrio, bet kitiems metams numatyta Panamoje surengti tikrinimo misiją.

Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) Panamos atžvilgiu užėmė griežtą poziciją.

„Tos šalies strategiją sudaro mažyčiai pažangos žingsneliai, kuriais siekiama ištrūkti iš pilkųjų sąrašų“, – sakė EBPO Mokesčių politikos ir administravimo centro direktorius Pascalis Saint-Amans'as naujienų agentūrai AFP.

„Tai vienintelis didesnis finansų centras, atsisakantis įgyvendinti informacijos rinkimo sistemą“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)