„Sinchronizavimo projektas – eiga, pažanga, tolimesni veiksmai“, – susitikimo klausimus BNS pakomentavo ministro patarėja Aurelija Vernickaitė.

Seimo Energetikos ir darnios plėtros komisija (EDPK) praėjusią savaitę po svarstymo pritarė sinchronizavimo įstatymo projektui ir pateikė pasiūlymus, kaip jį tobulinti.

Siūloma, be kita ko, kad Vyriausybė iki rugsėjo 10 dienos patvirtintų projekto veiksmų ir priemonių planą, Energetikos ministerija kasmet atsiskaitytų už jo įgyvendinimą, o Seimas atliktų jo kontrolę.

Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacijos (ENTSO-E) Kontinentinės Europos regioninė grupė jau yra patvirtinusi sinchronizavimui svarbius dokumentus – prisijungimo sutarties projektą ir techninių reikalavimų sąrašą.

Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė prisijungimo sutarties sąlygoms. Sutartį netrukus turėtų pasirašyti visų trijų Baltijos šalių, Lenkijos ir bent dviejų ENTSO-E palaikančiųjų šalių operatoriai.

Numatyta, kad sinchronizavimas su Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių. Be to, bus pastatyti 9 sinchroniniai kompensatoriai – kiekvienoje šalyje po 3.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)