Pirmadienis prekybos centre „Akropolis“ prasidėjo gana ramiai – kiek daugiau pirkėjų ir darbuotojų srauto buvo prieš 10 valandą. Į prekybos centrą dauguma patenka gana sklandžiai, tačiau pavieniai asmenys nebuvo įleisti apsaugos darbuotojų.

Vienas galimai neblaivus rusakalbis asmuo tikino kad galimybių pasą turi, tačiau jo parodyti telefone negebėjo nei apsaugos darbuotojams, nei žiniasklaidai.

„Norėjau duonos nusipirkti. Tai ką dabar turiu, be duonos gyventi? Mano mama labai silpna. (…) Turiu pasą, kažkur telefone, bet niekaip negaliu rasti. O dabar dėl duonos neįleidžia senų žmonių“, – skundėsi vyras.

Paklausus, kodėl eina duonos į „Akropolį“, o ne į kitą parduotuvę, vertino, kad jam čia arčiau.

„Gi čia galiu ateit, noriu duonos nupirkti. Vaikams mažiems pieno. Bet neįleidžia. Kada pasibaigs šitas virusas? Suprantate?“, – stebėjosi vyriškis ir pabrėžė, kad naują tvarką vertina blogai.

Viena mergina į prekybos centrą atėjo su drauge – viena iš jų praėjo sklandžiai, tačiau kitos telefono ekranas – suskaldytas, veikia tik nedidelė dalis ekrano, jis neatvaizduoja viso galimybių paso, skenuoti neišeina. Merginos apsaugos darbuotojai neįleido.

„Nežinau, ką čia daryti. Jei taip būtų vakar atsitikę, būčiau spėjusi susitvarkyti, nes iš tiesų turiu tą galimybių pasą. Tarkime, mano mama turi PIN kodų generatorių, aš jo neturiu – galėčiau juo pasinaudoti, prisijungti. Bet dabar man reikia patekti į „Swedbank“. Galėčiau draugės telefone iš naujo darytis „Smart ID“ – bet tada reikia jos paskyrą pašalinti, tai irgi nesąmonė“, – skundėsi neįleista mergina.
Vilniaus "Akropolyje" tikrinami galimybių pasai

Galiausiai sprendimas rastas – merginos įgaliotai draugei pavyko atspausdinti popierinį galimybių pasą vaistinėje, ir abi į prekybos centrą pateko.

Dar vienas rusakalbis vyras neįleistas į „Akropolį“ skundėsi, kad jis yra užsienietis, jo dokumentas rusiškas – čia netiko.

„Negi dabar turiu du atskirus pasus darytis, vieną čia, kita ten“, – kraipė galvą vyras.

Tačiau dauguma žmonių praeina sklandžiai. Dviem vaikais vedina mama tikino nematanti jokios problemos pasiskiepyti ir vaikščioti, kur nori.

„Jaučiasi saugiau sveikatos sistema – jeigu aš užsikrėsiu paskiepyta, neatsigulsiu į ligoninę, nes aš vis tiek užsikrėsti galiu. Kaip sakant, bijai vilko, neik į mišką. Bet vaikus leidžiame į darželį, o ten tas pats – 20 vaikų be kaukių, o tėvų neįleidžia net į rūbines. Vaikas toje pačioje šeimoje gyvena, bet tėvai eiti negali – yra keistų dalykų. Bet jei jiems taip yra saugiau, tai gerai. Aš paskiepyta, man problemos nėra – būčiau neskiepyta, gal kitaip galvočiau“, – dėstė moteris.

Prekybininkai pajuto pirkėjų antplūdį per savaitgalį

Prekybininkų atstovai patvirtina, kad savaitgalis buvo neįprastai gausus pirkėjų.

Vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė lygina, kad savaitgalis buvo aktyvesnis nei įprastai, tuo metu pirmadienis – ramesnis.

„Po aktyvaus aktyvaus savaitgalio, po daugybės klientų, kurie lankėsi visuose prekybos centruose, šiandien matome, kad yra šiek tiek ramiau. Yra vaistininkų, sakančių, kad vakar buvo Kalėdos – tikrai visi labai daug visko norėjo įsigyti, tam, kad jeigu nėra reikalo, tiesiog nebereikėtų eiti į vaistinę, ir tai juntame. Šiandienateina tie, kurie nori įsigyti vaistus“, – sako L. Bielskė.

Ji primena, kad į prekybos centruose esančias vaistines galima patekti tik su galimybių pasu – patikras vykdo prekybos centrų darbuotojai, ne atskiros parduotuvės.

„Kol kas panašu, kad jokių sutrikimų nėra, vaistininkai iš visų visų miestų dalinasi, kad tikrai viskas veikia, žmonės labai geranoriškai rodo savo galimybių pasą, nebuvo atvejų, kad neturėtų galimybių paso, o eitų į prekybos centrą. Kol kas mums tikrai viskas vyksta sklandžiai“, – sako L. Bielskė.
Laura Bielskė

Ji pabrėžė, kad vien „Eurovaistinių“, kuriose yra galima patekti be galimybių paso, yra apie 200 – todėl klientams galimybių įsigyti vaistų nepritrūks. Šiose vaistinėse kaukės privalomos, reikia laikytis atstumų, higienos rekomendacijų.

„Dėl didelio klientų srauto savaitgalį, šią savaitę klientų gali būti šiek tiek mažiau – daug kas suspėjo pasirūpinti tuo, kad turėtų, ko reikia. Tikrai gali būti, kad klientų sumažės“, – kalbėjo L. Bielskė.

Ji pabrėžė, kad vien vaistininkai atspausdino dešimtis tūkstančių galimybių pasų visoje Lietuvoje: „Mažesnių miestelių vaistininkai sako, kad štai visiems savo klientams galimybių pasą jau atspausdino, kas gi dar tie, kurie galimybių paso neturi. Vaistinėse jaučiame, kad labai daug žmonių išsiėmė galimybių pasą“, – sako L. Bielskė.

Ji patvirtino, kad vaistinėje galima išimti galimybių pasą draugui ar kitam asmeniui – reikia laisvos formos prašymo ir to asmens dokumento.
Vilniaus "Akropolyje" tikrinami galimybių pasai

„Rimi“: pirkėjų šeštadienį ir sekmadienį buvo daug

„Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Gabrielė Šerėnienė patvirtina, kad pirkėjai prieš pirmadienį suaktyvėjo.

„Iš tikrųjų tokią tendenciją stebėjome, penktadienį matėsi, kad mūsų pirkėjai suskubo ruoštis ateinančiai savaitei ir šeštadienis išties buvo intensyvus. Na o sekmadienį tikrai matėsi labai dideli pardavimai – žmonės, tikrai, matosi, šiai savaitei pasiruošė iš anksto“, – tvirtino G. Šerėnienė.

Įsigaliojus naujiems Vyriausybės reikalavimams, taikomiems parduotuvėse, „Rimi Lietuva“ galimybių pasą ar jam prilygstančius dokumentus tikrina 43-ose parduotuvėse iš 73.

Dviejose didelėse „Rimi“ parduotuvėse netgi išbandomas automatinis skeneris, kuriuo pasinaudoti gali patys lankytojai.

„Tikrai kviečiame visus mūsų pirkėjus pasiruošti atėjimui į parduotuves –atsisiųsti galimybių pasus ir kitus galimus dokumentus, pateikti. Kaip matote, kai kuriose parduotuvėse laukia tvorelės ir specialios juostos, kad būtų paprasčiau valdyti susidarančius srautus. Na o parduotuvės foje laukia mūsų apsaugos darbuotojas, kuris su skeneriu tikrins galimybių paso QR kodus – juos skenuos ir tikrins kitus leidžiamus dokumentus vizualiai, ar jie atitinka visus reikalavimus“, – kalbėjo žurnalistams G. Šerėnienė.

Apsaugos darbuotojai, anot „Rimi“ atstovų, gali paprašyti ir asmens dokumento, jei kiltų įtarimų, ar galimybių pasas priklauso savininkui.

„Neseniai startavome, tai tikrai nebuvo nesklandumų. Taip, keletas buvo nepasitenkinusių pirkėjų, bet dauguma – pozityviai nusiteikę, netgi giria, kad šauniai tvarkomės“, – kalbėjo tinklo apsaugos vadovas Gintaras Alekna.

Nors nebeprivaloma, dauguma lankytojų – su kaukėmis

Atsiradus galimybių pasų patikrai, kaukių dėvėjimas tampa nebeprivalomas, o rekomenduojamas. Tačiau pirmadienį ryte kone visi prekybos centrų lankytojų kaukes tebevilkėjo.

„Iš tiesų noriu padėkoti mūsų lankytojams, kad absoliuti dauguma jų elgiasi atsakingai, paiso rekomendacijų, reikalavimų. Kaukių dėvėjimas prekybos centro patalpų viduje yra griežta rekomendacija“, – teigia „Akropolis Group“ komunikacijos departamento vadovas Dominykas Mertinas.

Jis patikina, kad prekybos centras pasirūpino papildomais apsaugos darbuotojais, tikrinančiais galimybių pasus, ir technine įranga.
Vilniaus "Akropolyje" tikrinami galimybių pasai

„Tikrinsime prie prekybos centro įėjimo tam, kad toliau, lankytojui esant prekybos centre, nebereikėtų dar kartą tikrinti prie kiekvienos parduotuvės, į kurią jis norėtų užsukti. Tikimės, kad eilės nesusidarys. Kad jos nesusidarytų, prašome jau pro įėjimą eiti paruošus dokumentą patikrai. Operatyviausia patikra yra tų dokumentų, kurie turi QR kodus – tai yra būtent galimybių pasas arba ES COVID-19 sertifikatas“, – sako D. Mertinas.

Prekybos centruose darbuotojai taipogi yra „saugūs“ – jei jie neturi imuniteto ligai dėl skiepo ar persirgus, jiems privaloma reguliariai testuotis kas 7-10 dienų.

Kauno „Akropolyje“ – papildomi apsaugos darbuotojai

Kauno prekybos ir pramogų centre „Akropolis“ apsaugos darbuotojams pradėjus tikrinti Galimybių pasus didesnių nesklandumų kol kas išvengta.

Pasak „Akropolio“ valdytojos Brigita Kuodytės, papildomai pasitelkta 10 apsaugos darbuotojų. Vaikai ir paaugliai iki 16 metų patekti į prekybos centrą gali laisvai, jiems rodyti gGalimybių pasus nėra privalu.

„Kol kas apsaugos darbuotojų užtenka, pagal poreikį bus pasitelkiama daugiau žmonių“, – portalui „Delfi“ sakė B. Kuodytė.

Galimybių pasus „Akropolyje“ tikrina ne tik apsaugos darbuotojai, pasitelkiamas ir naujas technologijos sprendimas – stacionarus skeneris. Jame sumontuota nedidelė vaizdo kamera skenuoja paso QR kodą, o ekrane parodoma, ar jis galioja, ar ne. Šis įrenginys turėtų palengvinti apsaugininkų darbą ženkliai padidėjus lankytojų srautams.

Nors pirmoje dienos pusėje buvo skenuojami visų įeinančių žmonių skaitmeniniai dokumentai, panašu, kad piko metu to bus atsisakoma.


„Akropolio“ valdytoja minėjo, kad bus prašoma vizualiai parodyti Galimybių pasą arba jam prilygstantį dokumentą, o QR kodai skenuojami atsitiktine tvarka.

„Kilus įtarimui, jog žmogus atėjo ne su savo pasu, bus prašoma pateikti ir asmens dokumentą. Išlieka tie patys reikalavimai: atstumų laikymasis, higienos taisyklės ir t.t. Prekybos centre viduje primygtinai rekomenduojame dėvėti apsaugines veido kaukes, nes darbuotojų ir lankytojų saugumas – mūsų prioritetas“, – kalbėjo „Akropolio“ valdytoja B. Kuodytė.

Kokią įtaką įsigalioję ribojimai turės verslo rezultatams, kaip jie paveiks lankytojų srautus, „Akropolį“ valdančios bendrovės atstovė sakė dar nežinanti. Pasak jos, lankytojų srautai kažkiek sumažės, o bendras tendencijas bus galime matyti savaitės pabaigoje.

Kalbinti apsaugos darbuotojai pastebėjo, kad didžioji dauguma Kauno „Akropolio“ lankytojų žino apie naujus pakeitimus ir yra pasiruošę savo galimybių pasus.

Nors daugelis lankytojų apsaugos darbuotojams pateikia išmaniuosiuose telefonuose išsaugotą paveikslėlį su QR kodu ar PDF dokumentą, pasitaiko ir nemažai rodančių popierinius dokumentus.

Pasak apsaugininkų, iš karto nuskenuoti pavyksta toli gražu ne visus dokumentus, tačiau lankytojų pasipiktinimo dėl to nekyla.

Daugiausia neaiškumų kyla bendraujant su Kaune studijuojančiais ir gyvenančiais kitų šalių piliečiais, tikrinant Galimybių pasus paaiškėjo, kad esama žmonių, kurie pasiskiepijo Europos Sąjungoje nepripažįstamomis, dažniausiai kiniškomis vakcinomis. Kiti pateikia savo šalyse išduotus vakcinaciją patvirtinančius dokumentus, kurių autentiškumo patikrinti nėra galimybių.

Tokiose situacijoje elgiamasi gana liberaliai – užsienyje išduotas dokumentas prilyginamas Galimybių pasui ir jį turintis lankytojas įleidžiamas vidun.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (563)