Kone 50 jų – jauni, pirmuosius žingsnius žengiantys verslai. Juos eiti entuziastams padeda penki pagal JEREMIE iniciatyvą įkurti rizikos kapitalo fondai (vienas jų yra Verslo angelų fondas), valdomi keturių rizikos kapitalo fondų valdytojų. Lietuvoje iš viso veikia apie aštuonias privataus ir rizikos kapitalo fondų valdytojų komandas.

Jungiasi verslumui skatinti

Kad investicijų skaičius į inovatyvias ir sparčiai augančias įmones dar sparčiau augtų, Lietuvos rizikos ir privataus kapitalo asociacija (LT VCA) ir žurnalas „BZN start“ pasirašė bendradarbiavimo sutartį, kuria „BZN start“ padeda skleisti informaciją jaunoms, greitai augančioms įmonėms bei projektams apie galimybes pritraukti investicijų, gauti ekspertų konsultacijas.

O LT VCA siekia skatinti Lietuvos kapitalo rinkos augimą, suteikti įmonėms kapitalą ir likvidumą, gilinti investuotojų žinias apie Lietuvos rizikos kapitalo rinkos veiklą ir šios rinkos specialistų patirtį, skatinti ūkio augimą ir verslumą, rašoma pranešime.

Nuo šiol verslininkams, kuriems aktualus išorinio kapitalo pritraukimas, tereikės užpildyti anketą, o su ja susipažinę LT VCA ekspertai suteiks konsultaciją. Šios pagalbos gali kreiptis bet kokio amžiaus įmonės ar fizinių asmenų įgyvendinimas projektas, svarbu, kad būtų įmonės plėtojamas verslas ar būtų matomos aiškios augimo galimybės.

Svarbu nepraleisti progos

Inga Miliauskienė
„Kiekviena įmonė, tikinti savo plėtojama idėja, jos perspektyvumu ir gyvybingumu ilguoju laikotarpiu, turėtų kuo anksčiau apsvarstyti plėtros galimybes. Žinoma, finansinių išteklių pritraukimo klausimas ankstyvojoje veiklos vykdymo stadijoje yra vienas esminių iššūkių, su kuriais susiduria jauna įmonė, – sako LT VCA direktorė Inga Miliauskienė. – Įmonės, svarstydamos apie plėtros galimybes, gali rinktis tarp tradicinių ir alternatyvių verslo finansavimo priemonių. Tačiau esminis skirtumas yra tas, kad tradiciniai verslo finansavimo šaltiniai su didesne verslo rizika jaunoms įmonėms yra sudėtingiau prieinami, todėl alternatyvus pasirinkimas yra privataus ir rizikos kapitalo fondai. Ši verslo finansavimo forma dažnai baugina nepatyrusius verslininkus, o kartais vyrauja ir nepasitikėjimas, kyla daug klausimų dėl tokių fondų veiklos principų. Atsižvelgdamos į tai, jaunos įmonės turėtų nepraleisti progos kuo anksčiau pasinaudoti mentorių ir ekspertų konsultacija, siekdamos išsiaiškinti visus kylančius klausimus, susijusius su rizikos kapitalo fondų investavimo procesu.“

Investicijos visai šalia

Živilė Baubonienė
Startuolių skatinimo būtinybe neabejoja ir žurnalo „BZN start“ įkūrėja Živilė Baubonienė: „Esame didžiausia jauno verslo istorijų enciklopedija Lietuvoje, gyvename ir kvėpuojame jų idėjomis, problemomis ir drąsa. Dažnas iš girdimų klausimų yra tas, kad jaunas verslas nežino apie investicijų pritraukimą iš rizikos kapitalo fondų, jie įsivaizduoja, kad Lietuvoje tai nepasiekiama. O mes juk turime puikią Lietuvoje jau veikiančią infrastruktūrą: veikiančius rizikos kapitalo fondus, Verslo angelų fondą.

Bendradarbiavimu su „LT VCA“ siekiame daugiau šviesti jaunus verslininkus apie tokias galimybes ir prieinamumą prie svarbių finansinių priemonių, padėti jiems augti ir plėtoti jų įgyvendinamas idėjas. Parašę apie kiekvieną naują verslą, informuosime kūrėją apie galimybes tokiomis priemonėmis pasinaudoti. O investuotojai mielai lauks ir suteiks visą rūpimą informaciją. Veikdami kartu galime daug daugiau. To ir siekiame – kad Lietuvoje užaugtų kuo daugiau pasaulinių verslo sėkmės pavyzdžių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)