Pradėkime nuo į numerį užsakomų kokteilių. Nors klientai vis rečiau užsisako į numerį maisto – STR duomenimis, nuo 2016 m. iki 2017 m. paslaugos populiarumas sumažėjo 3 procentais – viešbučių savininkai pamažu supranta, kad keliautojus labiau nudžiuginsi ne puikiai paruoštu sūrainiu, bet profesionaliai suplaktu martiniu. Vieni viešbučiai asmeninėms paslaugoms paskiria barmeną; kiti pasistengia, kad numerio mini baras taptų kuo panašesnis į namų bariuką.

„Man, šešiamečio motinai, galimybė savo numeryje paskanauti puikiai suplaktą kokteilį dovanoja išties įsimintiną akimirką“, – teigia Kelly McCourt, viešbučio „Darcy“ pardavimų ir rinkodaros direktorė. Šis 2017 m. balandį Vašingtone atsidaręs viešbutis yra įdarbinęs kokteilių liokajų, ruošiantį „firminius“ viešbučio kokteilius iš to, kas padėta numerio gėrimų vežimėlyje. Majamio paplūdimyje įsikūręs viešbutis „Nobu“, teikiantis Gėrimų liokajaus paslaugą, irgi nestokoja populiarumo: vežimėlis su alkoholiniais gėrimais šen ir ten koridoriais stumdomas nuo pat jo atidarymo 2016 m. pabaigoje. Liokajaus suplaktas kamparis su gazuotu vandeniu siūlomas nemokamai, tačiau šios paslaugos viešbutis nereklamuoja, norėdamas „nustebinti ir pradžiuginti“ svečius.

Vadinkime tai prabangių viešbučių paslaugų evoliucija; galų gale, kam eiti į barą, jeigu gėrimai gali ateiti pas tave? Pateikiame „užsakomojo gėrimų paketo“ lyderių sąrašą – artimiausioje ateityje jų gretas neabejotinai papildys naujos poilsiavietės.

„Darcy“, Vašingtonas

Apsistojote šiame vidurio amžiaus modernizmo stiliumi įrengtame viešbutyje? Pasikvieskite į numerį Kokteilių liokajų, ir jis pusvalandį prieš jūsų akis plaks viešbučio „firminius“ kokteilius. Galite užsisakyti „Darcy Double“, kuriame gazuotas vanduo, imbierinis alus ir „Green Hat“ džinas susimaišo su įvairiais vietinės gamybos kokteilių sirupais, arba „Sirenos šauksmą“ – sezoniškai varijuojantį degtinės ir proseko mišinį.

Gudrybė? Numerį privalote užsisakyti prieš 48 valandas – užsimanę džino su toniku, tą pačią akimirką jo negausite, – ir liokajus jums pasiūlys tik du raundus (paskui iškeliaus aptarnauti kitų svečių). Gėrimai kainaluos po 17 dolerių, aptarnavimo mokestis – dar 50 dolerių, paslauga teikiama kiekvieną vakarą nuo 16.30 iki 21.30 val.

„Godfrey Hotel“, Bostonas

Sekmadienio rytais, nuo 10.00 iki 13.00 val., šio minimalistinio elegantiško viešbučio svečiai gali paskambinti į barą ir užsisakyti „Kruvinosios Merės“ vežimėlį – serialo „Reklamos vilkai“ įkvėptą žalvariu ir veidrodžiais dekoruotą grožybę su aukščiausios kokybės degtine, džinu, tekila ar burbonu. Čia pat rasite ąsotėlį „Kruvinosios Merės“ ir savo mėgstamų garnyrų bei aksesuarų: salierų, alyvuogių, sezoninių marinuotų daržovių, karališkųjų krevečių ir netgi klevų sirupu glazūruotos šoninės.

Viešbučio rinkodaros direktorius Paulas Sauceda tvirtina, kad šis pasiūlymas, įkainotas 14 dolerių už gėrimą, kaip ir viešbučio bare siūlomi kokteiliai, be aptarnavimo mokesčio, „nepaprastai populiarus tarp tėvų, sekmadienio rytą negalinčiu su vaikais nueiti į barą“. Kur kas paprasčiau užsisakyti vežimėlį.

„Mahogany Bay Resort & Beach Club“, Belizas

Viešbučio savininkė Beth Clifford „puošimosi kokteilius“ – gurkšnojamus besipuošiant vakarienei – pirmą kartą paragavo interjero dizainerės Amandos Lindroth namuose Bahamuose. Jai taip patiko ši idėja, kad ją pritaikė ir savo viešbutyje Belize, kurio pagrindinį pastatą (arba „Didįjį namą“) įrengė ta pati Lindroth, šiuolaikiškai interpretavusi britų kolonijinį dizainą. Baltuose mediniuose namukuose apgyvendinti svečiai už 8–14 dolerių gali užsisakyti tokių gėrimų kaip „Don's Old Fashioned“, ruošiamą su demeraros sirupu ir išlaikytu „Dom Omario“ romu, arba greipfrutų skonio „Laguna Spritz“; kokteilius pristatys golfo keturratis tarp 16.00 ir 18.30 val., kartu su neprivalomais užkandžiais (ir privalomais 10 procentų arbatpinigiais). Mėgstamiausias Clifford „puošimosi kokteilis“? „Bičių motina“, ruošiama su arbūzų sultimis, vietiniu medumi, mėtomis ir proseku. „Padeda nusiteikti vakarienei – be to, lengviau už martinį“, – teigia ji.

„Pulitzer“, Amsterdamas

Šis olandų viešbutis, priklausantis tinklui „Preferred Hotels & Resorts“, atvėrė duris 2016 m. rugpjūtį, po pusantrų metų trukusios renovacijos, įkvėptos XVII a. Amsterdame prie kanalo stovėjusių namų. Vyriausiasis viešbučio valdytojas Alexas van Gastelis tradicinei estetikai sustiprinti kiekviename numeryje pastatė po 4-ojo deš. stiliaus gėrimų vežimėlį, panašų į namų bariuką. Kiekviename vežimėlyje, papuoštame rankų darbo medžio drožiniais, rasite buteliukų su džinu, maišiklių, taurių, kokteiliams ruošti skirtų priemonių ir receptų knygelę. (Gėrimai kainuoja apie 16 doleroū – puiki burnelė prieš miegą, kai viešbučio baras nebedirba.) Žinoma, kiekviename numeryje stovi ir šaldytuviukas, kuriame rasite atvėsinto „Corenwijn jenever“ ir alaus olandiškam deriniui „Kopstootje“. „Siurbtelkite vieno ir užsigerkite kitu“, – juokauja van Gastelis.

„Bisha“, Torontas

Turbūt nenuostabu, kad, atidarydamas savo pirmąjį viešbutį, naktinių klubų impresarijus ir restauratorius Charlesas Khabouthas ypatingą dėmesį skyrė numeriuose tiekiamų gėrimų programai. Toronto pramogų rajone duris atvėręs dramatiškasis „Bisha“ garsėja išskirtiniais „Studio Munge“ baldais, įskaitant baro vežimėlius, atiduodančius duoklę Holivudo aukso amžiui ir nukrautus 375 ml buteliukais su „Belvedere“ ir „Kettle One“ degtine, „Hennessy“ konjaku ir „Tanqueray“ džinu, įkainotais be įprasto mini barų antkainio. („The Veuve“, suprantama, laikomas tik šaldytuve“, – paaiškino vyriausiasis viešbučio valdytojas Jacques'as Lapierre'as.)

Jei vieno vežimėlio nepakaktų, dviejų aukštų „Bisha“ liukso numeris gali pasiūlyti du: vieną virtuvėje ir antrą miegamajame. Jei ko nors pritrūksite – ledo, kokteilių plakiklio, šviežių sulčių ar garnyrų, – visko parūpins viešbučio konsjeržų komanda.

„Katamama“, Balis

Ronaldas Akilis geriausiai žinomas kaip genijus, įkūręs garsiausią Balio paplūdimio klubą „Potato Head“. Dabar laisvai besiliejantys svaigalai, atnešę sėkmę klubui, atplaukia ir į jo pirmąjį viešbutį „Katamama“, atogrąžų dzeno stiliumi įrengtą madingajame Seminyak paplūdimyje. Kiekviename numeryje rasite po maksi barą, įkvėptą Akilio asmeninio namų baro, aprūpintą vietinių medžio drožėjų pagamintu baro reikmenų komplektu ir rankomis dažyta tekstile. Kalbant apie gėrimus, daugiausia dėmesio skiriama namų gamybos alkoholiui – citrusinei degtinei, citrinžolių džinui, kinrožių tekilai; bare rasite ir Indonezijos stiklapūčių darbo 200 ml talpos buteliuką su skrudintų ananasų araku – ryžių degtine, gaminama sertifikuoto vietinio distiliuotojo ir tik mažomis partijomis (kaina prasideda nuo 20 dolerių). Nežinote, su kuo maišyti? Rinkitės vieną iš 8 dolerius kainuojančių jau sumaišytų kokteilių. Telieka suplakti, išpilstyti ir ragauti.