„Dėl gerokai kuklesnio pramonės augimo metinis Lietuvos BVP pokytis 2019 metų paskutinį ketvirtį jau tebuvo nuo 2,5 iki 3 proc. Per visus praėjusius metus ekonomika paaugo 3,6 procento. Prognozuojame, kad šiemet šalies ūkio plėtra sieks 2,5 proc., o kitąmet – 2,4 proc.“, – pranešime cituojamas SEB banko vyriausiasis ekonomistas Tadas Povilauskas.

Prognozuojama, kad ekonomika augs lėčiau labiausiai dėl kur kas silpnesnės transporto sektoriaus plėtros, kuriai neigiamą įtaką vis labiau darys pokyčiai, susiję su Mobilumo paketu.

Naujausiame „Nordic Outlook“ leidinyje skelbiama, kad vidutinio darbo užmokesčio augimo šalyje 2020 metais prognozė pakelta nuo 6,5 iki 7,1 proc. Kaip ir praėjusiais metais, darbo užmokestis valstybės sektoriuje, manoma, didės sparčiau negu privačiame sektoriuje.

„Praėjusių metų trijų ketvirčių valdžios sektoriaus biudžeto balanso perteklius buvo 231 mln. eurų, arba 64 proc. mažesnis negu prieš metus.

Kadangi paskutinį metų ketvirtį valdžios išlaidos visada viršija pajamas, nebelieka abejonių, kad praėjusiais metais, nepaisant spartesnio, negu tikėtasi, ekonomikos ir biudžeto pajamų augimo, valdžios sektoriaus balansas buvo neigiamas.

Mūsų prognozuojamas valdžios sektoriaus balanso deficitas 2019 metais sudarė 0,3 proc. šalies BVP. Vargu ar ir šiemet pavyks valdžiai pasiekti užsibrėžto 0,2 proc. šalies BVP biudžeto pertekliaus“, – teigia T. Povilauskas.

SEB prognozuoja, kad šiemet nedarbas bus 6,2 proc., arba toks pat kaip ir pernai. Minimaliai iki 2,4 proc. padidintas prognozuojamas 2020 metų vidutinis metinės infliacijos rodiklis dėl išaugusių akcizų įtakos ir prognozuojamų didesnių negu 2019 metais degalų kainų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)